DELA

Missade 30-skylten – fick böta 20.050 euro

När Hans Ahl kom körande på Neptunigatan i våras missade han 30-skylten. Den missen kostade honom drygt 200.000 kronor.
Nu kritiserar han skyltningen i Mariehamn.
– Jag tycker inte att den uppfyller normala krav.
Ålands tingsrätt dömde i början av veckan Hans Ahl att betala 20.050 euro för att ha kört i 67-kilometer på 30-sträckan vid Idrottsgården. Han dömdes att betala 50 dagsböter för grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Dessutom fick han fem månaders körförbud.
Att bötesbeloppet blev så högt beror på att Hans Ahl, som verkar i fastighetsbranschen, år 2005 tjänade fyra miljoner kronor och hade en förmögenhet på 4,6 miljoner kronor.
– Jag tycker att man kan ifrågasätta domen. Det är oproportionerligt höga böter. Jag har aldrig tidigare blivit straffad för någon förseelse, säger Hans Ahl.
Kommer du att överklaga domen?
– Jag vet inte riktigt. Jag ska undersöka möjligheterna.


Svårt se skylten
Det var i mars månad som Hans Ahl kom körande norrut på Neptunigatan med sin Chevrolet minibuss. Han säger att han missade 30-skylten som sitter strax före Idrottsgården och i skogspartiet där 30-zonen tar slut stod polisen med hastighetskameran.
Hans Ahl skyller det inträffade på skyltingen. 30-skylten sitter tillsammans med ett annat trafikmärke högt upp på en belysningsstolpe i närheten av en husvägg. Lite längre fram finns flera andra skyltar som kan förvilla.
– Jag är van vid den svenska skyltningen. Där sitter skyltarna på båda sidorna av vägen som dessutom smalnar av där det blir 30, säger Hans Ahl som tidigare i år flyttade till Mariehamn i samband med att han köpte en bostadsfastighet på Skeppargatan.
– Om det står en lastbil parkerad vid vägkanten så ser man inte skylten. Jag tycker inte att skyltingen uppfyller normala krav.


Ber om ursäkt
Hans Ahls böter har väckt stort intresse i Sverige. Bland andra Aftonbladet och Expressen har skrivit artiklar om händelsen. I Sverige är det maximala bötesbeloppet för fortkörning 4.000 kronor. Böterna är oberoende av hur hög inkomst fartsyndaren har.
Vad tycker du om uppmärksamheten i media?
– Den är för stor. Jag har gjort mycket positivt, men det är inte lika intressant. Man kan fråga sig vad som är viktigt att belysa i samhället.
Kommer du att vara mer uppmärksam bakom ratten framöver?
– Självklart. Jag ber om ursäkt för det som har hänt och skäms över att jag har betett mig på det här sättet.

ANDERS SIMS

anders.sims@nyan.ax