DELA

Ministrarna på Rhodos väckte frågor

Lantrådet Roger Nordlund (c) samt ministrarna Britt Lundberg (c) och Camilla Gunell besökte alla öspelen på Rhodos.
Hur stor del av kostnaderna betalar landskapet, undrar några läsare?
Av politikerna i landskapsregering reste Britt Lundberg till Rhodos som privatperson. Följaktligen betalade hon alla omkostnader själv – trots att hon ställde upp och deltog i något officiellt evenemang.
I en insändare i dagens Nya Åland tydliggör hon den saken ännu en gång. Till Nya Ålands redaktion har kommit in några frågor om ministrarnas Rhodosresor.
Roger Nordlund och Camilla Gunell reste däremot till ö-spelen i tjänsten. Deras rese- och boendekostnader har landskapet alltså betalat. Ingen av dem anser att det varit frågan om en gratis solsemester.
– För min del handlade det om ett väldigt intensivt program, men jag lyckades inte vara med på allt, berättar Roger Nordlund.
Bland annat har han deltagit i den officiella öppningen, Ålands egen mottagning och prisutdelningsceremonier. I stort sett alla öar var representerade av sina politiker så det hade sett märkligt ut om inte Åland också hade haft representation, säger Roger Nordlund.


Representation
Både Roger Nordlund och Camilla Gunell konstaterar att det speciellt med tanke på att Åland skall vara värd för ö-spelen 2009 var extra viktigt att vara på plats.
Camilla Gunell for inte till Rhodos med det specialchartrade öspelsplanet och bodde heller inte på samma hotell som de flesta andra resenärerna. Hon berättar att det arrangemanget inte inneburit extra kostnader samt att orsaken till att hon tog ett annat plan var platsbrist.
– Det handlade de mycket om representation på Rhodos. För öspelsrepresentanterna är det viktigt att kunna visa på ett intresse hemifrån, berättar Camilla Gunell som också var engagerad vid den åländska mottagningen och fungerade som prisutdelare.
Både Roger Nordlund och Camilla Gunell påpekar att Rhodos är en stor ö. Det var alltså svårt att hinna ta sig till alla platser där det hände saker.

FREDRIK SONCK