DELA

Ministern om studiestödet: Kunde vara värre

Det finns inte mycket man kan göra åt den situation åländska studerande satts i inför hösten 2010. Hur man än vrider och vänder på situationen kommer de studerande få vänta lite extra länge på pengar i höst.
– Men det skulle ha kunnat vara ett mycket otäckare scenario än vad det är, säger näringsminister Torbjörn Eliasson.
Näringsminister Torbjörn Eliasson har nu varit i kontakt med myndighetschefen Casper Wrede på Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet, Ams, och försökt reda ut situationen som Nya Åland berättade om i går.
– Han berättade för mig att de haft ont om personal och att de under augusti förväntar sig få in runt 1.000 ansökningar. Därför kommer de att från och med måndag nästa vecka förstärka resurserna. De räknade med att ha fyra anställda att jobba med ärendet, säger Eliasson.
Han understryker också hur viktigt det är att komma ihåg att det trots de ekonomiskt svåra tiderna inte blivit några ändringar i studiestödet. Det ligger fortfarande på samma summa.
– För några år sedan bestämde vi oss för att göra studiestödet indexjusterat, men det finns alltså pengar budgeterat för de studerande. Så att ingen går och oroar sig över det.


Finns pengar
– Så kan man naturligtvis tänka, men beslutet blev att alla ska behandlas lika och det tyckte vi att var viktigare. Att man inte särbehandlar någon. Skulle det uppstå väldigt stora problem får vi titta på det då.
Det är enligt Eliasson också viktigt att man inte överdriver situationen. Han menar att man istället för att fokusera på den lilla extra fördröjningen istället ska fokusera på att det faktiskt finns pengar för alla studerande.
– Det skulle ha kunnat vara ett mycket otäckare scenario än vad det är. Det finns pengar trots krisen och det är just för att de studerande har så hög prioritet. Men alla får lite känning av krisen på sitt sätt, även de studerande.
Läs mer i papperstidningen!

Madelen Holmström