DELA

Minimässa med mat, vin och mysfaktor

Kaptenssalen i Arkipelag fylldes i veckan av dofter och smaker.
Nyan skickade dit vår vinskribent Ella Grüssner Cromwell-Morgan som tog sig ett varv runt mässan.
Det är femte året jag besöker Mariehamns partis lilla vinmässa för åländska krögare och jag har redan hunnit utveckla en rutin. Jag hälsar, plockar åt mig ett glas och en spottkopp och gör en snäv vänstersväng till det första bordet för att egoistiskt kasta mig in bland vitvinsnyheterna.
Jag smuttar, spottar, frågar, jämför, drar slutsatser och drar vidare. När första varvet är avklarat inleder jag rödvinsvaret och avslutar med ett ärevarv där jag smakar favoriterna en gång till.
Men den här gången stannar jag i dörröppningen till kaptenssalen på Arkipelag och tar mig tid att titta. Folk verkar verkligen trivas. Utställarna ser avslappnade ut och besökarna likaså. Jag ser ryggdunkar, handskakningar och visitkortutbytande över hela salen.
Mariehamns partis dryckesansvarige och också en av mässans kugghjul, Cecilia Holmström, välkomnar mig och ger en kort rapport över läget. I år finns elva vinimportörer representerade på mässan och det aldrig är något problem att få utställarna att komma till Åland trots att mässan är liten.
– De verkar trivas här. De har tid att prata med kunderna och hinner skapa en bra kontakt. De gillar den mysiga stämningen och det lilla formatet, säger hon.

Jakt på vin
Jag träffar Christoffer Wahlberg från importfirman Moët Hennessy som representerar en producent som ålänningarna vid det här laget är mer än välbekanta med – Veuve Clicquot, gula änkan. Han smakade champagne första gången när han var sexton år och bestämde sig redan då, betagen av bubblorna, att det var det han ville jobba med i framtiden.
Han säger att de välkomnat hela vrakchampagnehistorien med stor iver och visar stolt deras nya marknadsföringsslogan ”Veuve Clicquot – can last for up to 200 years on the bottom of the sea”. En av hans drömmar är att någon gång få smaka den.
Läs mer i papperstidningen!

Ella Grüssner Cromwell-Morgan