DELA

Minimarket kan bli nästa som tvingas stänga dörren

Allt var ordnat för att Marina Vartiainen och Krister Sund skulle ta över jourbutiken Minimarket i Mariehamn vid årsskiftet.
Men efter ett beslut i Kesko i början av veckan ser det mycket mörkt ut.
I slutet av sommaren aviserade Åke Lindholm, som ägt butiken i många år, att han ville sälja. Ingen av de anställda var beredda att ta över. En hel del intresserade hörde av sig, också Marina Vartiainen och Krister Sund från Mariehamn som blev de som skulle ta över.
Men i tisdags kom kallduschen i form av ett telefonsamtal från börsnoterade partiaffären Kesko i riket: De blivande köpmännen får inte fortsätta sälja Pirkka- och Euroshopperprodukterna och får inte heller ingå i Plussakortssystemet.


Risk för nedläggning
Pirkka, Euroshopper och Plussa är mycket viktiga för att butiken ska kunna drivas vidare, konstaterar Marina Vartiainen och Krister Sund.
– Vi vill driva butiken vidare för vi vet att den är viktig för mariehamnarna och andra ålänningar. Folk har hört av sig och varit glada över att vi tar över. Men utan Pirkka, Euroshopper och Plussa blir det svårt. Minimarket har ju funnits i över 40 år, men nu är det stor risk för att den försvinner, säger de.
Olli Setänen, områdeschef för Kesko i sydvästra Finland dit Åland hör, säger att principerna för den börsnoterade koncernen i dag handlar om logistik och effektivitet. Kraven på blivande K-köpmän har hårdnat, och när små butiker byter ägare anses de inte längre passa in i kedjan.
– Och då blir det så här, konstaterar han med anledning av beslutet om Minimarket.


Fyra kedjor
Kesko drivs numera i fyra kedjor – Citymarket, Supermarket (på Åland Kantarellen och Hallen, båda Mathias Eriksson/Wiklöf Holdingägda), K-Market (Firma Erik Mattsson) och K-Extra (åtta på Åland).
– Den minsta av de nya K-Extrabutiker har en yta på 150-200 kvadratmeter. Det handlar bland annat om att Kesko-varorna ska få plats och synas i butikerna, säger Olli Setänen.
Handlar det enbart om storleken?
– Inte enbart. Om en liten butik har mycket kunder så finns det möjlighet att ändå omsätta varorna.
Genom att neka små butiker att ha Pirkka och Plussa orsakar Kesko butiksdöd och försämrar konkurrensmöjligheter med de stora K- och andra livsmedelsbutikerna. Har Kesko något ansvar här?
– Visst är det bra att det finns olika butiker, och på fastlandet konkurrerar K-affärerna med butiker som hör till andra stora kedjor. Så är det ju inte på Åland.


Redo för badwill?
Om Keskos beslut leder till att Minimarket måste stänga så kommer det säkert att väcka en del upprörda känslor på Åland. Är Kesko redo att ta sådan badwill eller kan beslutet omprövas?
– Det finns alltid möjlighet att göra undantag..
Vad krävs för att en sådan omprövning ska ske? Namnlistor och bojkott av K-butiker?
– Oj, det låter som hårda metoder. Vi kanske inte riktigt har förstått de speciella omständigheterna, att förhållandena är annorlunda på andra sidan EU:s tullgräns.


Inom oktober
Vem kan föra upp ärendet till det beslutande organet i Kesko? Kan du?
– Jo, jag har sådan möjlighet.
Men det är bråttom. Om beskedet inte kommer inom oktober finns det risk för att butiken stängs. Är det okej om jag ringer i början av nästa vecka för att kolla läget?
– Ja. Det går bra.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax