DELA

Mimi Mäkelä upplevde valnatten på plats i New York

”Det kändes som ett historiskt ögonblick”
Det säger åländska Mimosa ”Mimi” Mäkelä, som sedan tre år bor i New York, där hon studerar vid Fashion institute of technology.
Hon har intresserat följt valkampanjen, och när Barack Obama valdes till ny president i USA i går var glädjen stor.
– Det var feststämning här i går kväll. Många hade fest hemma och såg på valet tillsammans med sina kompisar och många träffades på barer för att följa valet på tv.
Det är tidigt på morgonen i New York när jag får tag på Mimi Mäkelä. Hon har nyss vaknat, i ett USA som kvällen före valde en ny president. Det blev en ganska överlägsen seger för den demokratiske kandidaten Barack Obama och republikanernas John McCain fick snabbt se sig slagen.
I och med det har USA för första gången valt en färgad president.
– Det kändes som ett historiskt ögonblick i går och det var spännande att få vara med om det. Jag tycker att alla amerikaner som varit med och röstat ska vara stolta, de bidragit till något historiskt, säger Mimi.

Facebook-kampanj
Mimi berättar att hon själv har varit engagerad under hela valrörelsen. Hon har inte kampanjat, men hon har pratat mycket med folk och uppmanat dem att rösta.
– Jag tycker att man har lärt sig väldigt mycket hemma, om hur viktigt det är att rösta, att göra sin röst hörd. Det är ledsamt att det finns så många som inte bryr sig här, på min skola finns det många som verkligen inte bryr sig om valet. Jag har försökt få folk att gå och rösta, och jag vet åtminstone en som inte hade tänkt rösta som gjorde det, så där lyckades jag.
Mimi tillägger att många ändå varit väldigt engagerade i valet.
– Många har arbetat för kampanjen, många har pratat om den. Det förekommer meddelanden som skickas via facebook, där man på ett humoristiskt sätt försökt påverka.

Spektakel
Stämningen i New York under hela valdagen var enligt Mimi speciell.
– Folk stannade en på gatan och frågade om man hade varit och röstat, valet är ett jättestort spektakel här jämfört i Europa. Media är väldigt involverat här jämfört med hemma.
Mimi har bott i New York på heltid i tre år, men hon befann sig i USA under det förra presidentvalet också.
– Jag var i New Jersey när Bush blev omvald. Då var det en mycket mer deprimerad stämning.
Hur var stämningen när valresultatet kom i går då?
– Det var jättespännande. Jag och mina kompisar följde valet på tv på en bar. De visade bilder från de olika delstaterna, och varje gång Obama vann en stat började folk jubla. De visade bilder från olika ställen i New York. Folk i Harlem grät. Det var en jättestor dag för många.
När Mimi lämnade baren för att åka hem till Brooklyn passerade hon människor på gatan som hurrade och firade. Bilarna tutade.
– När jag kom hem till Brooklyn var det en jättestor fest mitt i gatan. Folk hurrade, dansade och spelade trummor. Jag har aldrig varit med om en liknande stämning vid ett presidentval.

MALIN LUNDBERG
malin.lundberg@nyan.ax