DELA

Mest positivt med Facebooks nya avtal

Vid årsskiftet trädde Facebooks nya användaravtal i kraft. Enligt it-kunniga innebär det inte så så stora förändringar och mestadels positiva sådana.
En betydligt större huvudbry är dock tredjepartsapparna på Facebook samt falska profiler. Det anser Ålands egen sociala medie-expert, Matz Adamszcak.

– När man godkänner appar på Facebook kan det vara så att de plockar ut data om dig. Man ger dem tillgång till att plocka upp info av vad du sagt den senaste tiden.
Apparna lyder inte under Facebooks regler och man måste alltså noga läsa igenom varje enskild apps avtal. Men oftast är de inte farliga, mer irriterande.
– Det brukar inte vara värre än att du får reklam oftare, men börjar de begära att du ska logga in på nytt är det antagligen ett phishingförsök. Då försöker de få tag i dina kontaktuppgifter för att sedan låtsas vara du och begära pengar av folk. Det är ganska vanligt i engelskpråkiga områden.
Ett annat Facebookhot är falska profiler.
– De har avtagit lite, men ett tag var det väldigt vanligt. De har ofta raybanreklam på sina profilsidor och taggar in dem som godkänt dem som vänner. De får antagligen provision på hur mycket trafik de driver in. Man ska veta vem man godkänner på Facebook.

Mer transparens
Den senaste tiden har det dock inte varit phishingförsök, falska vänner eller irriterande appar som varit i fokus, utan Facebooks nya användaravtal för 2014.
De nya Facebookreglerna började gälla från och med den första januari och alla som använder Facebook efter det datumet har alltså automatiskt godkänt det nya avtalet. Det har florerat många internetbluffar om vad det nya avtalet innebär samt att man kan skydda sig från avtalet genom att kopiera in statusar där man deklarerar sin copyrighträtt.
Det är dock inte möjligt att på något vis kringgå facebookavtalet, har man gått med har man accepterat villkoren som gäller. Men enligt Niclas Strandh, expert på sociala medier, som intervjuats av DN, så för det nya avtalet med sig mestadels positiva förändringar.
– Reglerna är ungefär de samma, men det blir mer transparens och mer upplevd kontroll över vilken information man ger i väg, säger han.

Tipsa oss!
Hundgrupper, vädersidor och loppmarknader. Det mesta kan man hitta Ålandsrelaterat på Facebook. Nu efterlyser vi tips på grupperna och sidorna du följer på Facebook.
Skicka oss en kort rad om vilka dina åländska besöksställen är på Facebook och varför de är bra!
Ditt tips kan du skicka till redaktion@nyan.ax.

Läs mer i papperstidningen!

Heidi Hendersson