DELA

Mentaltränare hjälpte dem fimpa

Allan Byberg och Agneta Finckenberg-Eriksson har varit rökfria i drygt två veckor. De deltar båda i stadens och landskapets antirökprojekt, och de har fått hjälp med att fimpa av mentaltränaren Christoph Treier.
Agneta har rökt i över 30 år. Ett paket om dagen. Ännu mer till fest.
Allan har rökt i tre omgångar. När han tog sin första cigarett minns han inte. Ett halvt paket om dagen. Mer till fest.
När staden och landskapet startade ett gemensamt sluta röka/snusa-projekt i höstas såg Agneta och Allan sin chans. Det här var ett bra tillfälle att fimpa för gott.
– Det har gått över förväntan. Jag vet inte vad det är Christoph Treier gör, men jag tänker inte ens på att röka längre, säger Agneta som fimpade den 14 oktober.
– Jo det gick hur bra som helst, men jag tror nog att jag skulle ha klarat det även utan kursen. Bara man ger sig på att man ska göra det, säger Allan, som rökte sin sista cigarett den 11 oktober.


Morötter
Sluta röka-projektet inleddes i slutet av september. Då träffades åtta stadsanställda och åtta landskapsanställda för en inledande föreläsning.
– Christoph frågade om vi deltog i projektet för att våra barn, vår man eller vår fru ville att vi skulle göra det. I så fall var vi inte tillräckligt motiverade. Sedan berättade han om vad en cigarett innehåller och om nikotin, men det var ingen skrämselpropaganda, berättar Agneta.
På föreläsningen pratade gruppen också mycket om att man måste vara mentalt förberedd på att sluta.
– Man ska ha små mentala morötter. Belöningar som man får tack vare att man slutat. Till exempel saker man kan göra för att man sparar pengar som man annars hade lagt på cigaretter.
Att delta i projektet kostar 100 euro. Bara det är enligt Allan en ganska bra morot.
– Att man betalar för det gör ju att man blir lite extra motiverad.


Individuellt
Nu har Agneta och Allan även haft personliga träffar med Christoph. Agneta har varit på tre träffar, Allan på två.
– Han sa att jag inte behövde komma tre gånger, allt har gått så bra, berättar Allan.
Agneta säger att hon fått flera bra tips under träffarna. Bland annat tipsade Christoph om frukter som innehåller samma ämnen som nikotin.
– Och så det här med att man ska skära frukten i bitar, så att man får föra handen till munnen många gånger. Det är ju den rörelsen man gjort hela tiden när man rökt.
– Vad jag har hört så går det bra för de flesta som är med i projektet. Några har droppat av, vi är 14 kvar tror jag, men för de flesta låter det som att det går bra, säger Allan.


Sparar tid
Agneta och Allan har även märkt många positiva effekter som ett rökfritt liv innebär.
– Konditionen har blivit bättre. Enda nackdelen är väl att man går upp i vikt, men tre promenader i veckan ska förbränna lika mycket som cigaretterna, säger Allan.
Agneta säger att hon känner sig piggare efter två rökfria veckor.
– Och jag sparar tid. Jag är mycket tidigare på jobb nu, förut kom jag in ett par minuter i åtta, nu är jag här tjugo i.
Så arbetsgivaren tjänar på det här då?
– Ja det gör dom nog!

MALIN LUNDBERG
malin.lundberg@nyan.ax