DELA

Medis satsar på svenska på jobbet

Alla inflyttare har inte tid eller möjlighet att gå på Mediskurser i svenska.
Därför kan lärarna nu komma till arbetsplatsen tack vare ett EU-stött projekt som fått en bra start.
En lagtingsmotion från partiet Ålands framtid fick Medis rektor Leena Raitanen att reagera. Partiet vill ge inflyttade bättre möjligheter att kombinera språkundervisning med jobb och praktik. Tanken är god men Medis ligger steget före.
– Jag tror att många inte vet vad det finns att välja på här. Landskapsregeringen satsar rätt så mycket på integrationsundervisningen, säger Leena Raitanen.


Lektioner på arbetsplatsen
Hösten 2013 införde Medis en ny undervisningsform – svenskalektioner på arbetsplatsen. Medis erbjuder kurshelheter på 36 lektioner med en lärare i svenska för inflyttade.
Det förutsätter att arbetsgivaren går med på att hälften av undervisningstiden räknas som betald arbetstid för deltagarna. Den andra halvan tas från de anställdas fritid. Kursdeltagarna ska också ha ett giltigt FPA-kort.
Hittills har fem företag deltagit men projektet fortsätter åtminstone två år till.
– Det ryms fler firmor, konstaterar Leena Raitanen.
– Det här är en början. Vi ser vilken nivå deltagarna är på. Om de är intresserade kan de få en fortsättning.
Medis personal har vänt sig till Ålands näringsliv och kommundirektörer, inte minst i skärgården, för att hitta företag med inflyttad personal som kan vara intresserade av arbetsplatsundervisning.
– Vi har våra krokar ute. Det har gått andra vägen också, att anställda tar kontakt efter att de själva talat med sin arbetsgivare. Och som alltid när man börjar med något går djungeltelegrafen. Jag tror att det finns ett behov av flera kurser.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom