DELA

Med siktet inställt på sjöfågel

1 maj. Tidig morgon, smörgås med stekt ägg och vassa stenar som trycker in i ryggen. Vårjakten fick sig ett uppsving i år, i och med att även guding blev tillåtet byte. Nyan följde med tre inbitna jägare ut i vettaskåran.
Klockan 02.30 är det samling i Sund Sibby. Det är minst sagt mörkt då. Men Sundsborna Ingvar Berglund, Andreas Nordlund och Samuel Sandholm står ivrigt och väntar på att få komma iväg.
– Ni har väl tillräckligt med mat med er? undrar Andreas när vi lastar i båtarna i Nötviken.
Jo då, försäkrar vi, reporter och fotograf.

Finns fåglar
Ut i mörkret med båt, med målet Karskär norr om Sund. Det behövs två båtar. Navigationen är inte helt lätt i mörkret, men så småningom landar vi rätt.
Den nya vårjakten är välkommen för männen.
– Hoppas att folk sköter sig så att det fungerar, säger Andreas.
Tror ni att det blir en fortsättning? Endel säger att bara EU får fundera lite hittar de något som kan stoppa jakten igen.
– Den uppfyller fågeldirektivet och det finns hur mycket fåglar som helst, säger Ingvar, som varit med och inventerat fåglar.
Männen kan vittna om att årets vårjakt var efterlängtad. De senaste åren har många struntat i att jaga på grund av de stränga ransoneringarna. Men i år har första maj återfått sin tjusning.

Adrenalinet på topp
Klockan 06.30 händer det plötsligt något. Ena sekunden sitter vi och skrattar och flamsar och i nästa sekund har jägarna bössorna uppe och följer en guding som flyger förbi. Två skott smäller, Ingvar och Samuel har båda skjutit och fågeln ligger stilla på vattenytan.
Nu är adrenalinet på topp igen. Men vem träffade? Både Ingvar och Samuel är övertygade om att det var han själv. Till slut, efter analys av haglets och kulans bana kommer de överens om att det är Ingvar. Andreas skickas ut att bärga fågeln och återkommer med beskedet att Kustbevakningens fartyg snurrar på runt udden. Kanske ute för att hålla jägarna inom jakttillståndets ramar?
Nu är vi på topp igen. Det aoo:as och åck:as och snart sätter sig två gudingar bland vettarna. Jägarna är på helspänn, det viskas ”höger” och ”vänster” och så smäller det. Två fåglar till fällda. Två till som passerar skjuts i flykten och slutsumman är: Samuel två gudingar, Ingvar två gudingar och Andreas en. Men han kan vänta till kvällen för att skjuta sin andra guding för dagen. Halv nio på morgonen packar vi ihop, jakten är avslutad för den här morgonen.
Andreas teori är bevisad. De gudingar som satte sig hade inga honor med sig.
Stort bildreportage i papperstidningen!

Nina Smeds