DELA

Maud bakom Britt i EU-valet

– Vi har haft väldigt stor glädje av varandra.
Det säger det svenska Centerpartiets tidigare ordförande Maud Olofsson som kom till Åland för att visa sitt stöd för Britt Lundberg i EU-parlamentsvalet.
De lärde känna varandra via partiarbetet men bekantskapen går bortom politiken.
– När det varit litet tufft har vi kunnat ringa till varandra och när det varit glädje har vi kunnat fira tillsammans, säger Maud Olofsson.
Hon är inte bara veteranpolitiker, hon är författare också. Efter en lunchträff med Lundbergs medarbetare och supporters på Stallhagen åkte hon till stan för att signera sin senaste bok ”Jag är den jag är” – skriven tillsammans med Catharina Håkansson Boman, som är gift med bortaålänningen Dag Boman.
– Vi kom överens om att det skulle bli en bok för vanligt folk. Man ska förstå hur det är bakom kulisserna utan att vara hur påläst som helst.
Hon hoppas att boken inspirerar läsarna
– Jag tror att rätt många kvinnor ser mig som en stark förebild. Det är inte så himla svårt att vara kvinna och ledare som man vill försöka göra det till. Jag vill beskriva lust och glädje, inte bara det jobbiga och tråkiga. Det är också väldigt mycket vänskap och stimulans. Du får vara med om en massa saker.
Att bygga upp relationer till de människor man möter är grunden för effektivt politiskt arbete – det är Olofsson och Britt Lundberg eniga om.


Inte rädd
Maud Olofsson tror att Britt Lundberg kan få mycket gjort om hon får de röster som behövs för en parlamentsplats via Svenska folkpartiets lista.
– Hon är representativ och inte rädd för att prata med folk som har fina titlar. Hon är driven av sin övertygelse och kan röra sig i de sammanhangen lika smidigt som på Åland. Det är den sortens politiker som en liten plats som Åland behöver. Ni har inte befolkningsantalet eller geografin som behövs för att ge er tyngd. Ni måste lita på att ni har duktiga representanter.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom