DELA

Matlagningskonst för alla

Utanför Ytternäs skola möts besökaren nu av skogens många djur.
Det är konstnären Juha Pykäläinen som skurit ut djur ur en väldig trästock. I går visades hans konstverk upp i samband med invigningen av skolans nya matsal och kök.
Under hösten har eleverna och personalen på Ytternäs skola fått hålla morgonstund i biblioteket och äta sin lunch under gymnastiksalens tak. Förra torsdagen kunde de däremot förflytta sig till ljusare lokaler när den nya matsalen öppnades.
För en miljon euro, enligt budget, har matsalen fått en tillbyggnad och köket ny utrustning. Bara ugnen gick på 15.000 euro. Modellen är 2009.
– Vi vet inte vad vi varit utan, säger en glad Lisbeth Eriksson som arbetat i köket sedan 1991.
– Nu kan vi laga mer och snabbare, det går mycket lättare.

Skapande elever
När den officiella invigningen hölls i går var förutom nya rektorn Anders Eriksson, skolpersonal och anställda på landskapet, även konstnären Juha Pykäläinen på plats. Den stora träskylten med en läsande uggla utanför entrén är Juhas verk. Han har även format den stora stocken med utskuret djurmotiv, som står intill på marken.
Innanför dörrarna, från matsalstaket, hänger takkronan som eleverna fått vara med och skapa. Just nu hänger det speglar formade som hjärtan, granar, spöken och andra figurer från armaturen.
– Figurerna kan bytas ut sedan när julen helt åker ut. De kan forma sin egen omgivning, säger Juha Pykäläinen.

Fyra klassrum
Under invigningskalaset bjöds det på kaffe och tårta men också sång från elever mellan årskurs tre och fem. Därmed är etapp två av tre klar av Ytternäs skolas upprustning.
Näst ut är de fyra klassrum som ska byggas. Men först behövs det bygglov och starten är inte beräknad förrän till sommaren.
– Vi är otroligt glada över att ha en så här fin skola, säger en förtjust Anders Eriksson.

CECILIA LINDVALL