DELA

Många snödagar i januari

Det kom snö under 17 dagar i januari men inte mer än drygt 6 millimeter mera än normalt för månaden.
Det visar den senaste statistiken från Ålands försöksstation.
Efter de extrema temperaturerna i slutet av förra året verkar det som om vädret nu har stabiliserats. Enligt de preliminära siffrorna från Ålands försöksstation var medeltemperaturen januari 2011 -2,4 grader i Jomala. Normalt för januari, enligt stationens perspektiv sedan 1972, är -2,3.
Varmast var det måndagen den 17 januari då det var 3,6 medan den kallaste noteringen -16,3, gjordes lördagen den 15 januari. Det betyder en temperaturskillnad på nästan 20 grader inom ett par dagar. Mätningarna är gjorda 2 meter över markytan.
Mest snö, 14 millimeter, föll det söndagen den 16 januari. Trots att det snöade över hälften av januaris alla dagar blev den totala nederbörden bara 6,2 millimeter större än normalt eller 53,2.

Fortsatt milt
Försöksstationen konstaterar vidare att marken har varit snötäckt hela januari 2011, största snödjupet vid stationen var 34 centimeter som noterades den 3 januari. Den sista januari var det 19 centimeter.
I samband med att tjäldjupet mättes den 26 januari fanns det 22,5 centimeter snö i skogen, 32,5 på öppen mark och 33,5 på plöjd mark. Då fanns det ingen tjäle i skogen och medan den var 3,8 centimeter på såväl öppen som plöjd mark.
Enligt långtidsprognoserna blir det fortsatt milt de närmaste tio dagarna med temperaturer strax över eller strax under 0. Mot slutet av veckan lovas snö eller snöblandat regn.

Titte Törnroth-Sarkkinen

titte.tornroth@nyan.ax