DELA

Många nobbar nya miljöbränslet

De åländska bensinförsäljarna säljer mycket mera 98- och 99-oktanig bensin efter att det tidigare 95-oktaniga bränslet byttes ut mot nya 95 E 10.
Bilägarna tankar högoktanigt för säkerhets skull – även om det är dyrare.
På Shell Select i Mariehamn har försäljningen av högoktanig bensin mångdubblats efter årsskiftet, berättar innehavaren Anders Holmberg.
– Min uppfattning är att folk är måna om sina bilar och att de därför väljer att tanka bensin med högre oktantal i stället för den nya 95:an. Man tycker att bilen startar bättre, går bättre och drar kanske något mindre bränsle per kilometer än med 95 E 10..
Shell säljer det egna 99-oktaniga bränslet V Power som är 3-5 cent dyrare per liter än 98-oktanig bensin. Trots prisskillnaden mot 95 E 10 – 8-10 cent per liter – märker han alltså av en mycket kraftig försäljningsökning för V Power. Shell saluför inte 98-oktanig bensin.
– Många ålänningar kör bilar som är av äldre årsmodell. På Åland finns det också många speciella bilar med motorer som vill ha sin ”kräm”, säger han.
Samma sak säger Bengt Andersson, sedan två år tillbaka innehavare av Godby Service.
– Försäljningen av V Power har ökat otroligt mycket, vi blev helt tagna på sängen nu i januari. Efter årsskiftet har vi sålt nästan lika mycket av det högoktaniga bränslet som tidigare av 95:an.
För att möta efterfrågan försökte han beställa 98-oktanigt bränsle till en ledig pump av leverantören, men fick till svar att det inte var möjligt. V Power är därför mackens enda alternativ till 95 E 10.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre