DELA

Man häktad för dråpförsök

I fredags häktade den mariehamnare i 30-årsåldern som greps i tisdags misstänkt för dråpförsök.
Själv nekade han, men tingsrätten ansåg att det fanns tillräckliga skäl att hålla mannen inlåst.
Kommissarie Olof Lindqvist redogjorde under häktningsförhandlingen för vad kvinnan berättat i polisförhöret. Vid 23-tiden på måndagskvällen råkade paret i gräl i mannens bostad i Mariehamn, varpå mannen slet ner kvinnan på golvet, satte sig på henne och tog strypgrepp så att det enligt henne svartnade för ögonen.
”Nu ska jag strypa dig, sen styckar jag dig och gräver ner dig så att ingen nånsin hittar dig”, uppges han ha sagt.
– Kvinnan har berättat att hon var övertygad om att mannen skulle ta livet av henne. Jag anser att det är helt uppenbart att mannens avsikt var att döda henne. Han borde ha insett att hon kunde dö eller få svåra skador av strypgreppen. Hon var i livsfarligt läge, var Olof Lindqvists tolkning.


Nekar till brott
Vicehäradshövding Guy Björkqvist, som bistod mannen, nekade till brott för hans räkning. Enligt honom hade kvinnan bitit honom i fingret i något skede av bråket och för att bli fri skuffade han till henne så att hon ramlade – därav skadorna.
– Sen vaknar de på morgonen av att polisen kommer till huset. Allt var frid och fröjd. När poliserna kommer nästa gång var kvinnan fortfarande kvar. Om hon hade blivit utsatt för dråpförsök så hade hon väl inte stannat kvar, sa Björkqvist.
Tingsrätten med domare Pehr Karlström beslöt att mannen skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för dråpförsök. Kvinnans berättelse stöds av läkarintyg, utredningen visar att hon hotades till livet och utsattes för tre strypgrepp och häktningen är inte oskälig, var hans slutsats.
Mannen förpassas till polishuset och förs sedan till fängelset i Åbo. Åtal ska vara väckt senaste den 4 mars.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre