DELA

Majoritet i pejling mot satsning på kärnkraft

66 av hundra som deltog i Nya Ålands pejling i går gillar inte Ålands andelslags beslut att medverka i Fennovoimas kärnkraftsprojekt. 33 tycker att det är rätt handlat medan en lapp hamnade på villovägar.
(På bilden Stig-Erik Sandqvist från Hammarland, som inte har någon tvärsäker åsikt i frågan. Kärnkraft är bra på kort sikt men inte på lång, sa han.)
Nya Åland åkte i går på förmiddagen med sin pejlingslåda till affären Erik Mattsson i Godby. Där tog det knappt en timme för 60 personer att kryssa i sitt svarsalternativ på kupongen.
”Är det rätt eller fel av Ålands elandelslag att aktivt satsa på utbyggnad av kärnkraft?” Så löd frågan på kupongen och två svarsalternativ gavs – rätt eller fel.
När folk svarade gick de i första hand efter sin inställning till kärnkraften i stort.
– Det finns andra alternativ, vind till exempel, sa Stefan Wärnhjelm.


Känns skrämmande
– Efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl när antalet cancerfall ökade skrämmer kärnkraften mig så det känns inte rätt att satsa på mer. Men inte vet jag på rak arm vad vi ska ha i stället, sa Carina Karlsson från Saltvik.
Juhani Ilmonen, känd från Fiskekojan, hastade förbi.
– Det är helt rätt. Vi ska ha nåt att elda med, sa han.
En annan herre tyckte att satsningen på kärnkraft är rätt om det kan leda till billigare el och en äldre dam brydde sig över huvud taget inte.
– Jag är för gammal, det spelar mig ingen roll hur det blir, sa hon.
Medis rektor Leena Raitanen hörde till dem som kom till Mattssons i går och hon förespråkar inte mer kärnkraft.
– Det känns inte bra med mer kärnkraft, hellre mer vindenergi, sa hon.


Inte tvärsäker
Paret Torolf och Berit Söderberg från Mariehamn tycker att kärnkraften känns för farlig och vill inte se fler satsningar på den medan Stig-Erik Sandqvist från Hammarland funderade en del på tidsperspektivet.
– Jag har ingen tvärsäker åsikt. På kort sikt kan kärnkraft vara bra men inte på lång sikt. Vem vill ha kärnsopor som avger strålning i evinnerliga tider på sin bakgård? Det går inte i dag att säga att all kärnkraft ska avvecklas i morgon, vi måste få fram andra alternativa energikällor som täcker vårt behov. Det måste gå att få fram alternativ till olja och kärnkraft men det är starka krafter som bromsar en sådan utveckling, säger han.


Ingen enkel fråga
I Mariehamn hade folk mer bråttom, skyndade förbi Sittkoffs köpgalleria på väg mot nya mål. Många viftade bort pejlingslapparna med ett ”har inte tid just nu” men 39 lappar fylldes i och en försvann.
För mig är valet enkelt men det är ingen enkel fråga, det beror på vilka alternativ man har till kärnkraft, sa Pär Eriksson, som var lagtingskandidat för de obundna.


Långt kvar
Beslutet att Ålands elandelslag satsar ekonomiskt på planeringen av ett eventuellt sjätte kärnkraftverk i Finland fattades av styrelsen för elandelslaget efter ett rådslag med förvaltningsrådet.
Hur stor summa elandelslaget satsar är dock hemligt.
– Vi visste att beslutet skulle ruska om en hel del. Men det är en lång väg kvar att gå innan planerna blir verklighet, sa elandelslagets styrelseordförande Jan-Erik Mattsson (c) i en intervju i Nya Åland i måndags.

HELENA FORSGÅRD

redaktion@nyan.ax

FOTO: ANDREAS DIENERT
foto