DELA

Lyckad ombyggnad av Rökerirondellen Olyckorna minskade med 70 procent

Ombyggnaden av Rökerirondellen i Mariehamn förra hösten blev minst sagt lyckad.
Årets åtta första månader minskade olyckorna med 70 procent, enligt Ålands Ömsesidiga försäkringsbolags statistik.
Perioden januari-augusti förra året, innan rondellen var ombyggd, var det 20 trafikolyckor i rondellen. Det här årets åtta första månader var det bara sex olyckor.
– 14 färre olyckor handlar om sparade pengar för oss, 25.000 euro grovt räknat. Det blir till både kaffe, socker och grädde det, säger skadereglerare Stefan Karlsson.
För att inte tala om allt besvär och alla extra kostnader som besparats bilisterna.

Små skador
Olyckorna i rondellen har inte varit så allvarliga, mest påkörningar bakifrån i rätt låg hastighet.
– Det har varit ganska små skador och inte många personskador. Någon har fått lite känning i nacken. Men det är mycket grejer som är bättre med det här, säger Stefan Karlsson.

Radikal förändring
Det är en radikal förändring som helt klart kan hänvisas till ombygganden. Tidigare kom fordonen in på snedden i rondellen, vilket medgav högre fart in, och också att man som förare måste vrida huvudet mer för att se trafiken i rondellen och fordonet framför försvann ur synfältet.
Efter ombyggnaden kör man in mera vinkelrätt i rondellen, vilket saktar ner farten och gör att man lättare har framförvarande fordon kvar i synfältet.
– Förbättringen märkte vi med en gång också här på jobbet. Det kom in väldigt lite från Rökerirondellen redan de tre första månaderna, och dessa siffror håller tydligen i sig.

Rätt satsning
Också vägingenjör Stig Janson vid landskapets trafikavdelning är nöjd med rondellombyggnaden.
– Vi fick svar ganska fort att det var rätt satsning.
Rökerirondellen var tidigare nummer ett på listan över Ålands tio farligaste korsningar. Det finns en plats till där en ombyggnad är akut.

Ny rondell behövs
– Vi hoppas på en rondell på Västra utfarten i korsningen med Klintvägen och Elverksgatan. Där smäller det ganska duktigt och rätt ofta. Det är en plats man helst undviker i rusningstid, säger Stefan Karlsson.
Planer för en ombyggnad av korsningen finns.
– Det finns pengar i budgetförslaget för nästa år. Vi är väl medvetna om behovet, inte så mycket för olyckorna kanske, utan för smidigheten i trafiken, säger Stig Janson.
När blir det byggstart?
– Vi gör väl en vägplan nästa år och realistiskt sett blir det byggstart 2008.