DELA

Lurade till sig pengar i nio månader

En anmälan har kommit in till polisen där två personer misstänks för bidragsfusk. Under nio månader har de lurat till sig utkomststöd genom att ge falska uppgifter till socialbyrån i Jomala.
Ärendet är sekretessbelagt, så socialchef Kerstin Borenius vid Jomala kommun kunde inte svara på några ingående frågor. Hon hänvisade istället till polisen, som inte svarade under gårdagen.
De uppgifter som finns tillgängliga är än så länge det som framgår i polisanmälan. Två personer har lämnat felaktiga uppgifter till socialkansliet i Jomala, fått utkomststöd och misstänks för bedrägeri. Fusket ska ha skett under en period på nio månader, mellan den 1 augusti 2008 och 4 april följande år.


Stora belopp
Socialdirektör Susanne Lehtinen i Mariehamn, som betalar ut stora summor årligen i utkomststöd, säger att det handlar om stora belopp när det görs en polisanmälan. Senaste ärendet i Mariehamn som handlade om subventionsbedrägeri upptäcktes för nära ett år sedan och summan låg på flera tusen euro.
Hur lätt är det att fuska till sig bidrag?
– Beslut görs varje månad då kontoutdrag och kvitton behövs, så vi kontrollerar allt noggrannt. Men vi är ju inga detektiver, så man får lita på att det vi får stämmer.
Men kontrollerar ni att exempelvis inkomstuppgifterna är riktiga?
– Nej, vi ringer inte till några arbetsplatser.
Hur vanligt är det med denna typ av bedrägerier på Åland?
– Jag tror inte det är så vanligt, men det sker ibland.

CECILIA LINDVALL