DELA

Lokala produkter i fokus för matlabb

Det råder febril aktivitet i Hotell- och restaurangskolans kök. Någon rör i en puttrande gryta, en annan skalar morötter.
I går samlades drygt 40 kockar och producenter för att laga mat tillsammans.
Uppdraget? Att ta fram nya åländska smakinnovationer.
Evenemanget GastroÅland vill bland annat lyfta fram och öka kunskapen och stoltheten över det lokala. Under den första av två dagar stod matlagning på schemat under ledning av Adrian Bäckman från Restaurang Nautical och den svenske stjärnkocken Paul Svensson. Adrian Bäckman är nöjd med uppslutningen och att en hel del kockar från de offentliga köken är på plats.
– Det är få restaurangkockar men många från kommunernas skolor, daghem och äldreboenden. Det är roligt eftersom det är viktigt att alla får det här tänket med lokal- och närproducerat.
Deltagarna delas först in i grupper. Varje grupp ska ta fram en storköksrätt, en restaurangrätt och en färdigförädlad produkt som ska kunna tas ut till butikerna direkt och säljas.
– Allt ska utgå från åländska råvaror och vi har fått ett överflöd av produkter: kött, fisk, grönsaker och rotfrukter, konstaterar Bäckman.


Experimenterar
När Nyan är på plats har gänget jobbat i två timmar. Det är varmt och trångt men alla verkar fokuserade. Vid varje station ligger lappar med några rätter eller ingredienser uppskrivna. Fårskavskebab i kål är ett exempel, medvurstchips ett annat.
– Just nu är det mycket experimentell matlagning på gång. De hinner pröva på nya saker om de märker att något inte fungerar. Men jag är väldigt nyfiken på slutprodukten som vi ska få smaka på senare, säger Adrian Bäckman.
Paul Svensson säger att en smakinnovation inte alltid betyder att man behöver ta fram en helt ny maträtt.
– Det kan även handla om detaljer som vilken potatis som används i sjömansbiffen.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Kullman