DELA

Löften gavs om Östersjöns hälsa

Hundratals sidor med löften om konkreta åtaganden för Östersjön. Det blev resultatet av det toppmöte som ordnades i Helsingfors på onsdagen.
– Nu återstår att se vad som förverkligas, säger miljöminister Katrin Sjögren (Lib) som deltog på mötet tillsammans med Ålands officiella representant, lantrådet Viveka Eriksson (Lib).
Landskapsregeringen bidrog med tre åtaganden. Ett om att arbeta för minskad miljöbelastning från fartyg, ett om att testa en ny metod att syresätta havsbottnar och ett om musselodling.
På Östersjötoppmötet deltog bland andra Sveriges kung Carl XVI Gustaf och Rysslands premiärminister Vladimir Putin men också ledare från näringslivet och olika organisationer. President Tarja Halonen och statsminister Matti Vanhanen (C) var mötets värdar.
– Det hölls naturligtvis en massa tal. Speciellt fräscht var det som Litauens president Dalia Grybauskaité höll. Hon gick rakt på sak, krävde att det skall bli ett slut på dumpandet, att man skall reda upp sina gamla synder och samarbeta mera, säger Sjögren.

Konkreta löften
Så här ska Östersjön räddas
Östersjöstaternas miljölöften blev mest upprepningar av vad vi hört förut. Här följer några av länderns viktigaste åtaganden:
Finland ska minska jordbrukets belastning i Skärgårdshavet, bli föregångare i att återvinna näringsämnen och skärpa reningen av avloppsvatten.
Sverige ska öka finansieringen av Östersjöprojekt, vidta åtgärder i jordbruket och förbjuda fosfater i maskindiskmedel.
Danmark ska investera 2 miljarder euro i ”grön tillväxt” i syfte att minsta belastningen främst från djurhållningen i jordbruket.
Ryssland ska förnya miljöskyddslagar, bygga vattenreningsverk i Kaliningrad och inrätta ett naturskyddsområde i östra Finska viken.
Litauen planerar att plocka bort kemiska vapen som dumpats i havet. (tt-s/ao)