DELA

Locket på om berusad kapten

En sjökapten greps med nästan 3 promille alkohol i blodet då han skulle lägga till i Travemünde i Tyskland.
Fartyget, ms Global Freighter, opereras av ASP Ship Management Scandinavia AB i Mariehamn.
Om kaptenen är från Åland, som Nyan fått tips om, vägrar man kommentera.
Då det 151 meter långa rorofartyget Global Freighter i lördags närmade sig hamnen i Travemünde väckte, enligt tidningen Lübecker Nachrichten, fartygets höga hastighet hamnmyndigheternas uppmärksamhet. Global Freighter måste ta ombord en lots men lotsbåten kunde, på grund av farten, inte lägga till vid fartyget.
Myndigheterna anropade Global Freighter flera gånger på radion utan att först få svar. Då någon slutligen svarade fick man order att sakta in och ta ombord lotsen vilket man också gjorde. Då lotsen kom upp till kommandobryggan märkte han genast att kaptenen var berusad. Styrmannen ombord fick överta rodret.
Global Freighter ägs av den österbottniska Lillbacka-koncernens rederi PowerLine och opereras av ASP Ship Management Scandinavia i Mariehamn.
Enligt ett tips till Nya Åland är den berusade kaptenen hemma från Åland men uppgiften går inte att bekräfta.
Befälet ombord vill inte kommentera det som har inträffat utan hänvisar, precis som polisen i Tyskland, till Lillbacka-koncernen i Österbotten. Pekka Lillbacka hänvisar i sin tur till operatören i Mariehamn.
– Det är en kapten som på grund av alkohol har blivit hemskickad och det är en ny kapten ombord, mera säger vi inte, säger Mikael Holm, vd för ASP Ship Management Scandinavia.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen