DELA

Licenstillverkning av vraköl kräver ofantligt dyra analyser

Det ser lovande ut för bryggeriet Stallhagen som nu officiellt lämnat in en förfrågan till landskapsregeringen om att få återskapa ölet från den så kallade champagnegaleasen.
I vägen står främst de dyra kemiska analyserna.
Landskapsregeringen har ännu inte kunnat ta ställning till om Stallhagen ska få tillåtelse att återskapa drycken som hittades under bärgningen av champagnegaleasen. Diskussionen har pågått ett tag, men i och med en nyinkommen licensförfrågan från bryggeriet ligger ärendet nu officiellt på regeringens bord.
Avdelningschef Rainer Juslin är positiv.
– Det är helt klart att vi har ett bryggeri på Åland som kan dra nytta av det här, och jag kan inte se något hinder till att de inte skulle få igenom sin fråga. Men vi måste se det som en myndighet. Det är komplicerade frågor som innefattar alkoholrättigheter, hur ser lagstiftningen ut och så vidare.
Vad som kan stå i vägen menar Juslin först av allt är prislappen på laboratorietesterna.
– Det handlar om ofantligt dyra analyser. Vi måste se hur skattebetalare skulle reagera av denna typen av analyser, hur ska vi lösa det för att tillfredställa allas behov?
Diskussionen är ingen kärnuppgift för landskapet precis, menar Juslin, som påpekar att de aldrig tidigare behandlat en liknande fråga. Samtidigt säger han att intressena ”måsta kunna mötas”.
Det ser lovande ut för Stallhagen att få sin licens då?
– Det kan jag inte svara på nu, men den här diskussionen gäller ju inte bara Stallhagen utan är en mycket intressant fråga för hela Åland. Hur vi ska kunna marknadsföra Åland? Det är det vi måste titta på.

Cecilia Lindvall

cecilia.lindvall@nyan.ax