DELA

Licenshot blev stor nyhet i riksmedia

Lantrådet Viveka Eriksson (Lib) tillbakavisar nu kansliminister Roger Erikssons (Lib) uttalande om att den nya lotterilagen kan leda till att Åland inför spellicenser. Riksmedia slog upp nyheten stort på sina hemsidor under tisdagskvällen.
– Det är taget ur sitt sammanhang, säger landskapets kommunikationschef Björn Häggblom.
– Om den nya lagen ytterligare försvårar Paf:s verksamhet överväger vi att öppna den åländska spelmarknaden genom att bevilja utomstående spelbolag licenser att verka på Åland, sade Roger Eriksson till FNB och Nya Åland under tisdagen.
Finskspråkig media tog fasta på uttalandet under kvällen och skrev om det på sina hemsidor. Det fick landskapsregeringen att reagera och man sände ut ett pressmeddelande klockan 22.51 på tisdagen där man ”tillbakavisar uppgifter i massmedia”.
Enligt lantrådet Viveka Eriksson är något licenssystem inte alls aktuellt på Åland i detta läge. Landskapsregeringen vill betona att man från åländsk sida söker samförstånd och samarbete med staten och de statliga spelbolagen.

Inget hot
Lantrådet är för tillfället på semester och kommunikationschef Björn Häggblom uttalar sig i ärendet.
Varför skickar ni ut ett pressmeddelande om det här?
– Det har varit i olika medier i riket under kvällen att Åland hotar med att släppa in utländska spelbolag. Det finns ingen sanning i det.
Men Roger Eriksson säger ju att om lagen försvårar för Paf kan landskapsregeringen se på andra lösningar, till exempel genom licensförfarandet?
– Det var ett hypotetiskt resonemang när ämnet spellicenser kom upp. Det är taget ur sitt sammanhang. Det är viktigt att det blir tydligt att det inte är något sådant på gång.
Men det står ju ingenstans att det skulle vara aktuellt, bara att Roger Eriksson nämner att det kan bli aktuellt?
Häggblom säger att diskussionen om licenser var aktuell för två år sedan när Francke-rapporten presenterades. Åland har egen behörighet i spelfrågor och nu finns en lag under beredning.
– Men jag kan i alla fall avslöja att licens inte är aktuellt nu även om man diskuterat det tidigare.
– Vi vill inte ha oklarheter. Det är det viktiga för oss.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax

 

FOTNOT: Jan Francke fick i uppdrag år 2007 av landskapsregeringen att ta fram ett förslag till ny lotterilag för Åland. Franckes förslag var ett licenssystem som skulle slopa Pafs spelmonopol och ge utländska spelbolag tillträde till den åländska marknaden. Licenserna skulle beviljas och övervakas av en ny myndighet – Ålands lotterimyndighet.