DELA

Lev som normalt, manar finansexpert

Ålänningen kan lugnt fortsätta att leva och konsumera som vanligt, de mörka finansrubrikerna har i dagsläget inte nämnvärd betydelse varken för Åland eller Finland.
Det anser chefsekonomen Timo Lindholm som har besökt Mariehamn för att tala om den världsekonomiska situationen.
– Man skall inte vara rädd för att dåliga, mörka utländska finansnyheter når oss. Man behöver inte känna sig hotad.
Det säger chefsekonom Timo Lindholm från OP-centralen i Finland, en högt värderad expert på världsekonomi. I onsdags besökte han, på initiativ av Andelsbanken för Åland, Mariehamn för att låta näringslivets toppar ta del av hans analys av det finansiella läget.
För Nya Åland betonar Lindholm att dagens finanskris inte går att jämföra med den kris som på 80-talet drabbade Finland.
– Det här är en helt annan typ av kris. Finland är i dag betydligt starkare än de flesta andra europeiska länder och på Åland är situationen till och med ännu bättre, säger Lindholm.


Som normalt
Ålands styrka ligger främst i att det här finns få stora industrier som helt är beroende av utländsk efterfrågan.
– Strukturen här är lättare att hantera och samtidigt är den åländska och finländska banksektorn en av de starkaste i hela Europa, säger Timo Lindholm.
Behöver vi vanliga människor alls oroa oss?
– Vanliga människor behöver inte vara oroliga. Man skall inte vara för pessimistisk utan leva och konsumera som normalt, säger Lindholm.


Undvika risker
– Däremot kan det vara klokt att undvika större ekonomiska risker i nuläget.
Vilka risker är det?
– Om man till exempel funderar på att köpa ny bostad är det bäst att sälja sin gamla först.
Kommer det att bli svårare att få bostadslån?
– Knappast. Om lånesumman står i relation till låntagarens inkomster får man säkert lån.


Räntorna ner
Enligt Lindholm finns det risk för något han väljer att kalla för marknadspsykologi, det vill säga att människorna inte vågar konsumera och att marknaden därför stannar.
Hur kommer räntorna att utvecklas?
– Räntorna är på väg ner och min uppfattning är att de sänks kraftigt nästa år. Det betyder att det blir lättare att betala sina bostadslån. Därför rekommenderar jag också den som tänker ta lån att ta ett med kort referensränta, 6 månaders euribor. På det sättet kan man bäst utnyttja de nedgående räntorna.


Några frågetecken
Timo Lindholm ser inte någon större risk för ökande arbetslöshet på Åland. Men han medger att det också här finns några frågetecken inför framtiden.
Utvecklingen inom sjöfarten och då främst inom transportsektorn är ett av dessa, bostadsbyggandet ett annat.
– Men både här och i Finland finns så många olika företag som baserar sig på hemmamarknaden att jag inte tror att det är någon stor risk för arbetslöshet, säger Lindholm.


Kronan sjunker
Att situationen inom en snar framtid skulle normaliseras eller förbättras för de ålänningar som får sin lön i kronor tror han inte på.
– Det är alltid svårt att uttala sig om valuta men jag tror att det finns risk för att kronan sjunker ytterligare. Jag blir inte överraskad om man får 10,5 kronor för 1 euro.
Borde vi investera i kronor nu då de är billiga?
– Nej, jag rekommenderar inte vanliga människor att spekulera i något så osäkert som valuta.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax