DELA

Lemland med i gemensamt branddistrikt

Lemlands fullmäktige har beslutat gå med i det nya branddistriktet som är gemensamt för tio landsbygdskommuner.
Men det hade blivit betydligt biligare om Lemland i stället hade gått ihop med Mariehamn.
När kommunstyrelsen nyligen behandlade förslaget blev det omröstning. Med rösterna 4-3 gick styrelsen in för landsbygdsdistriktet – nuvarande södra och norra Ålands branddistrikt – medan Danne Sundman (ob) och Susanne Fagerström (fs) reserverade sig med motiveringen att ett samarbete med räddningsverket i Mariehamn skulle innebära halverad kostand per invånare jämfört med tiokommunssamarbetet.
Dessutom såg Danne Sundman en annan svårighet: Hittills har stadens räddningsverk skött beredskapen för Järsö-Nåtö-området utan att ta betalt för det, men om Lemland i övrigt går in för ett annat samarbete kan det gällande av talet med staden sägas upp.
– Och vad händer då om det börjar brinna i Anders Wiklöfs tavelsamling på Andersudde? Jo, att Jomala FBK är den närmaste brandkåren. Det är lång väg från Jomala till Järsö, säger han.


Prisskillnad
Han har jämfört de två modellerna med varandra och kommit fram till att ett avtal med staden skulle kosta mindre än hälften av vad det kostar att gå med i landsbygdssamarbetet, 6,28 euro per invånare jämfört med 16,75 euro per invånare.
Räknat på alla Lemlands cirka 1.700 invånare så kostar landsbygdsavtalet drygt 28.000 euro per år mot drygt 10.000 euro per år för ett avtal med staden.
– Samma tjänster men en ansenlig skillnad i pris, konstaterar han.
Om stadens räddningsverk inte säger upp avtalet, men börjar ta betalt för Järsö-Nåtö, så ökar kostnaden ytterligare, påpekar Danne Sundman.


Ett distrikt
Han hänvisar också till lagen som säger att hela Åland inom ett antal år ska bestå av ett enda branddistrikt.
– Så varför inte gå in för ett distrikt med en gång?
En förklaring till att Lemland trots allt går in för tiokommunssamarbete kan vara att samarbetet annars blir dyrare för de andra deltagarkommunerna.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax