DELA

Låst elpris skyddar mot skyhög kostnadsstegring

I höstas låste Mariehamns stads elverk elpriset för hela 2011 på 5,66 cent per kilowattimme. Ålands elandelslags pris för i år har fastställts till 5,89 cent.
Det betyder att de åländska elkonsumenterna slipper betala de 8-9 cent som elen kostar på börsen Nordpool i dag. Priset är ungefär det dubbla mot vad det var i höstas.
Men den ihållande kylan kan ändå på lite längre sikt få priset att rusa i höjden på kundernas elräkningar. Ju kallare det är, desto mera el går det åt till bland annat uppvärmning – och då överskrider kanske abonnenterna i Mariehamn den mängd el som bokats till det billigare priset.
Och för den överstigande potten måste elverket, och i förlängningen kunderna, betala dagspriset på el.
Så det var en bra affär att låsa priset redan i höstas, stadens elchef Cai-Eric Ekström?
– Ja, så länge vi inte behöver köpa mer el än vi har bokat.


Snabbt uppåt
Den snabba prisuppgången på Nordpool började i november. I slutet av oktober kostade en kilowattimme el 4,8 cent, i mitten av november 6 cent och i mitten av december 9,1 cent.
Rekordet har ändå inte nåtts åtminstone ännu. I februari i fjol låg priset på 9,4 cent.
Det avgörande för prisbilden är hur mycket vatten det finns i de svenska vattenkraftverksmagasinen och hur bra – eller snarare dåligt – de svenska kärnkraftverken fungerar. Nästan hälften av den el som staden köper via Sverigekabeln består av kärnkraft. Resten, 51,5 procent, består av vattenkraft.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre