DELA

Långt fängelsestraff för grovt knarkbrott

Ovillkorligt fängelsestraff i två år och sju månader för två grova narkotikabrott. Så lyder tingsrättens dom för den 28-årige man som fört in och sålt stora mängder narkotika på Åland fram till mitten av mars i år då han häktades.
Huvudförhandlingen – med en mängd vittnen och ett otal förvecklingar – tog två dagar i tingsrätten i mitten av september. 28-åringen åtalades för att ha smugglat in, haft, använt och sålt över ett kilo hasch på Åland från januari i fjol till och med 16 mars i år när han häktades – den dag när han enligt stämningsansökan var ansvarig för att ett stort knarkparti – 189 gram amfetamin och 670 gram hasch – smugglades in till Åland via Eckerölinjens fartyg. Han har suttit häktad allt sedan dess.


Hade mest att vinna
Mannen och hans tio år yngre medarbetare som körde smuggelbilen skyllde på varandra under rättegången – den ena sa sig inte ha en aning om vad den andra planerade. Tingsrätten konstaterade dock att 28-åringen var den som hade mest att vinna på att Sverigeresan blev av eftersom han behövde narkotikan för sin försäljningsverksamhet i Mariehamn. Dessutom fanns hans fingeravtryck på påsen som knarket fraktades i.
En omständighet som också användes mot honom var att han, när han upptäckte att kompanjonen åkte fast i tullen i Eckerö, ringt till sin sambo i Mariehamn och bett henne spola ner en lapp som uppenbarligen innehöll information om vem som var skyldig honom pengar för knark.
Även kompanjonen dömdes för grovt narkotikabrott – tingsrätten konstaterade att han, som uppgett att han inte kände till väskans innehåll, hade kunnat kolla innehållet ombord och lämna kvar väskan i stället för att ta den med i land.


Stor mängd knark
Tingsrätten kom fram till att amfetaminpartiet var värt drygt 7.500 euro och haschet drygt 5.300 euro i gatuhandeln. Amfetaminet beräknas ha räckt till nästan tusen engångsdoser och haschet till 1.340 engångsdoser.
28-åringen ansåg att brotten hade begåtts separat och att brottet därför inte var att betrakta som grovt, men det gick tingsrätten inte med på. Straffen skärptes på grund av 28-åringens tidigare brottslighet – i Sverige har han dömts för narkotikabrott, grova bedrägeribrott, rån och en mängd andra brott och på Åland dömdes han i juni i år till ovillkorligt fängelse – och vägdes samman till ett straff på två år och sju månader.
Eftersom straffet är längre än två års fängelse hålls mannen häktad i väntan på att fängelsedomen verkställs. Han ska betala värdet på narkotikan till staten, 15.000 euro.


Samhällstjänst
Mannens kompanjon dömdes till ett år och fyra månader fängelse, villkorligt eftersom han inte tidigare dömts till fängelsestraff. Straffet omvandlas till 40 dagar samhällstjänstgöring. Prövotiden blir ovanligt lång, två år och åtta månader.
28-åringens advokat från Sverige får strax under 8.000 euro i ersättning av staten. Advokaten har besökt sin klient två gånger under häktningstiden i Åbo.

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax