DELA

Lämnar över sitt livsverk

Bengt Lindfors gick i pension i fredags och sålde samtidigt sitt företag Ålands elcenter till svenska Ahlsell Ab. Det 27 år gamla företaget har drivits framgångsrikt och ska nu växa ytterligare på marknaden.
Affären mellan svenska Ahlsell Ab, Nordens största handelsföretag inom installationsprodukter samt verktyg och maskiner, samt åländska elgrossisten Ålands elcenter blev klar i fredags. Från och med 1 januari går företaget över i svensk regi.
Det är 27 år sedan Bengt Linfors grundade bolaget, och sedan dess har mycket hänt.
– Jag startade eftersom det inte fanns någon elgrossist på Åland, utan man fick köpa från Finland. Företagen där tyckte Åland var för litet för att etablera sig här. Jag såg att det fanns utrymme och det har fungerat framgångsrikt, säger han.
Strax efter starten fick han konkurrens på marknaden av Huber, som senare blev Onninen. Men Ålands elcenter har stått stadigt.
– Mycket har förändrats sedan vi började. Globaliseringen ställer krav och nu köper vi in från hela världen.

Växande personalstyrka
Företaget har i dag fyra anställda utöver Lindfors och omsätter omkring 2,8 miljoner euro.
– Vi har lyckats rätt så bra med tanke på det. Men det är fyra duktiga medarbetare som drivit företaget mycket effektivt. Nu är det skojigt att se att någon tar över som kan driva det framgångsrikt, det gagnar hela samhället.
Blir personalen kvar?
– Absolut, som det ser ut nu kan det till och med bli fördubblat.

Allt på svenska
Det beror på att Ahlsells i och med övertagandet utökar sortimentet genom att sälja även VVS-material.
– Eventuellt blir det lite nytt sortiment även i övrigt, annorlunda varor och bredare utbud. En fördel blir att allt material är på svenska, det är enklare med tanke på bruksanvisningarna.
Ännu räcker lokalerna i Vesterkalmare till.
– I alla fall tills vidare, men när VVS-sidan väl växer vet jag inte.

AAA-klass
Bengt Lindfors lämnar onekligen över företaget med flaggan i topp. Förutom de goda resultaten, fjolårets ett av de bästa någonsin, är Ålands elcenter ett av bara 3,9 procent av de finska företagen som certifierats med klassifikationen AAA av Dun & Bradstreet, en ledande global leverantör av kredit- och affärsinformation.
– Det bevisar att vi skött våra affärer och vi har fått det de fem senaste åren.
Att det blev just ett svenskt företag som tar över ägandet, är enligt Lindfors naturligt.
– Det är förstås lite synd att ålänningarna kommer i kläm, men det här ligger i tiden. Det är inte lika lätt att starta ett företag och driva det på samma sätt i dag, det går inte att göra om en gång till, säger han.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax