DELA

Lagtingsman rasar mot snedvriden konkurrens

I ett brev till Svenska kulturfonden tar radioprofilen Fredrik Karlström upp det som han uppfattar som snedvridning av konkurrensen mellan mediebolag på Åland. Att fonden betalar bidrag till Åland 24 gör att de kan sälja sina produkter billigare och ändå fortsätta sin verksamhet trots förlustbringande verksamhet, anser han.
Fredrik Karlström, lagtingsledamot för Obunden samling och ägare av den kommersiella radiokanalen Steel FM har skrivit ett brev till Svenska kulturfondens direktör Berndt Arell. I brevet tar han upp det som han uppfattar som en snedvridning av konkurrensen eftersom fonden beviljar ekonomiskt bidrag till den lokala tv-kanalen Åland 24.
– Sedan några år tillbaka har de stora kulturfonderna från det finska fastlandet (Ni inkluderat) medvetet eller omedvetet aktivt medverkat till att rubba balansen i denna tidigare så välfungerande mediemarknad genom att år efter år utbetala olika sorters bidrag till speciellt en mediekoncern, skriver Karlström i brevet.


Indirekta effekter
Han manar fonden till eftertanke och påpekar att den åländska marknaden inte är densamma som den i riket där det svenska språket behöver stödas med olika insatser.
– Jag vill påpeka de indirekta effekterna. Det här leder till att vi måste arbeta mer med att sälja reklamtid än att skapa innehåll, säger Karlström till Nya Åland.
Karlström anser att det är fel när ett bolag kan ta lägre betalt för sina produkter än vad de behöver för att överleva och ända kunna fortsätta. Han uppskattar att bidragen från de finlandssvenska fonderna finansierar 2-3 årslöner.
Har ni själva sökt eller fått bidrag någonstans ifrån?
– Nej. vi har inte gjort det. Vi försöker överleva utan bidrag.
Brevet finns i sin helhet på http://my.opera.com/steelfm/blog/show.dml/10478731

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax