DELA

Lagtingsman: jag spelar ibland lite för mycket

27 Paf-miljoner euro att fördela i budgeten är både fantastiskt och skrämmande, tycker Fredrik Karlström (ob)
– Det är pengar som någon människa någonstans har förlorat.
Karlström hakade på ett ämne som partikollegan Mika Nordberg var inne på tidigare i debatten – spelberoendet.
– Faktum är att omsättningen på Paf är över 100 miljoner euro. Det är alltså 100 miljoner euro av pengar som någon människa någonstans förbrukat och förlorat.
Att Paf dels skall locka till spel, dels se till att spelarna inte satsar för mycket, är enligt Karlström dubbelmoral. Men spelberoendet är ett konkret problem. Ett sätt att tackla det vore att grunda ett åländskt behandlingshem för spelmissbrukare – och inte bara sådana som använt Paf:s tjänster.
Ett annat alternativ, som också Danne Sundman (ob) talade om, var att låta Paf-vinsterna komma hela Östersjöområdet tillgodo. En majoritet av Paf:s intäkter kommer utifrån, konstaterade Karlström. Han kan tänka sig att i framtiden satsa Paf-pengar på ett sjöräddningscentrum eller insatser för att förbättra miljön runt Östersjön.


Periodare
Fredrik Karlström har en viss erfarenhet av spelproblem.
– Personligen brukar jag inte kalla mig själv en spelmissbrukare, men en periodare. Jag anser att jag har kontroll över det men jag spelar ibland lite för mycket. Jag har än så länge inte spelat bort hus och hem, men det finns de som har gjort det.
Paf har en ombudsman för kunder som blivit spelberoende, men kanske vore det bra med en extern ombudsman som inte står i ett beroendeförhållande till Paf. Det sade Carina Aaltonen (s), som också sitter i Paf:s styrelse.
Karlström sade sig vara redo att stöda ett sådant initiativ. (pd)