DELA

Lagligt att dumpa skarvar i skogen

Att dumpa skjutna skarvar i skogen är helt tillåtet, så länge man har tillstånd att skjuta dem och så länge man tar vara på köttet. Det säger landskapets naturvårdsintendent Jörgen Eriksson.
En upprörd läsare kontaktade Nya Åland efter att ha hittat ett tiotal döda skarvar i skogen och undrade om det är tillåtet att göra på det här viset. Jörgen Eriksson menar att det är på det här sättet det ska göras och den enda invändningen mot detta var att man kanske kunde ha dumpat djuren på ett mer öppet ställe.
– Hade platsen varit mer öppen skulle det inte ta länge innan naturens eget Mise hade tagit hand om djuren. Men de försvinner nog här också, säger Eriksson.
Eriksson berättar att man gör på det här sättet med de flesta djur som skjuts, även älgar och rådjur.
Att gräva ner djuren då, är inte det en bättre taktik?
– Nej inte nödvändigtvis, då kan vattnet påverkas av kadavren.


Ta vara på köttet
Jakten på skarv betecknas som skyddsjakt och man måste precis som med andra djur ansöka om tillstånd för att jaga skarv. Men det räcker inte bara med tillstånd, för att kunna göra sig av med skarvarna måste jägaren ta vara på köttet innan djuren slängs i valfri skogsdunge.
– Det ätbara på skarven är bröstet där det verkar finnas mest kött. Benen ser inte så matiga ut, säger Eriksson.
Vad säger EU om det här?
– När det kommer till vilt har EU inga bestämmelser rent hygieniskt. Det här är ett gammaldags sätt att ta hand om vilt. Ute på landet gör man så här, men i stan kanske det hade varit lite märkligt.


Kall vinter
Varför tror du skarven är en så hatad fågel?
– Jag har en tanke om att den är ganska stor och framför allt är den svart. Det blir en så tydlig kontrast till andra arter som inte är lika iögonfallande. En grupp på tio skarvar är mycket medan ingen reagerar lika starkt på till exempel samma antal hägrar.
Jörgen Eriksson säger att skarvarna på grund av de milda vintrarna har hittat hit under senare år och att antalet skarvar kan ha minskat efter den kalla vintern.
– Men det har slagit hårdare mot andra arter, såsom svanarna som inte flyttar på samma sätt.
Varför ska vi ha skarv?
– De fyller en funktion. I och med att de är fiskätare flyttar de kväve och fosfor från vattnet till land och avlastar på så sätt Östersjön.

Johan Orre