DELA

Laglig drog sliter på kroppen

Den är billig, lätt att få tag på, och ruset känns bra.
Därför har mephedrone blivit en populär drog bland unga ålänningar. Men få förstår hur skadlig den är.
När Nya Åland skrev om mephedronemissbruket i augusti sade en man som både använt och sålt drogen att det var färre som använde den jämfört med tidigare på sommaren:
– Jag tror mest att det är en fluga.
Men trenden tycks vara den motsatta.
På stadens missbrukarvård känner personalen till ett tjugotal unga män och kvinnor som har testat mephedrone. Och mörkertalet kan vara stort, säger verksamhetsledaren Birgitte Wahlsten.
– Ruset är tydligen är väldigt häftigt. De säger att det ger sug efter mera.


Receptbelagt
Drogen är inte narkotikaklassad ännu och därför går den inte att stoppa handeln. Men i somras blev den klassad som medicin och då måste den som för in den till Åland kunna visa upp ett recept.
På nätet kan man beställa mephedrone som räcker till flera starka doser för cirka 20 euro. Kunden betalar via bankkonto och får drogerna på posten, förpackade så att det inte går att se vad paketet innehåller.
Av någon orsak är den här drogen extra populär på Åland och i Göteborg. I Stockholm har den hittills inte fått något stort genomslag.
Användarna är från 17 år och uppåt. Men mephedrone är en ungdomsdrog som ofta används på technofester, säger Birgitte Wahlsten.
Missbrukarvården fick till exempel tips om att drogen förekom på den senaste Haunted Halloween-festen på Mariepark. Tipsen kom från besökare som inte gillade vad de såg.


Älskar allt och alla
Effekten påminner om extacy – på en internetsajt beskrivs det så att ”man älskar allt och alla”. På Åland är det vanligt att killar skaffar mephedronet och bjuder tjejer på det.
– När det gäller att sälja och förse folk med droger tappar folk både moral och omdöme. Eftersom det är en uppåtdrog, som man blir öppen för inviter av, så kan man fantisera om varför någon bjuder på, säger Birgitte Wahlsten.
Vilka är varningssignalerna?
– Barnen kan ändra sitt livsmönster, och sova långt in på eftermiddagen när de varit på fest.
Ruset är kort men biverkningarna många. En del av dem syns också. Missbrukaren kan ha ont i magen, i njurarna och i levern, och bli lättretlig.
Det finns också symptom som är svåra att dölja – stora utslag på ansiktet, ryggen och händerrna.
– Det kan vara infekterade sår och det tar tid innan sådana läker.
Mephedronet luktar som skaldjur, och den lukten kan man till och med känna i urinprov som användare lämnat.


Tiodubbla doser
Biverkningarna varierar, men blir värre ju större dos användaren tar. På sajter där drogmissbrukare jämför sina erfarenheter rekommenderas en låg dos.
– Men en del användare tar doser som är tio gånger högre, eftersom ruset klingar av väldigt snabbt och toleransen stiger.
Att ta mephedronet tillsammans med antidepressiv medicin är extra farligt. En del av hjärnan överstimuleras med feber, förvirring, hjärtklappning som följd. Det kan till och med leda till döden.
Att vuxna informerar om farorna med mephedronet, eller andra droger, räcker inte alltid.
– Tonåringar har en egen verklighetsuppfattning. De tar reda på saker själva och tolkar dem som de vill. Kanske tycker de inte att droger är farliga, för dem räcker det med att någon häftig person har använt sådana.
Det är ovanligt att unga missbrukare själva söker vård. Oftast är det skolpersonal eller föräldrar som fattar misstankar och tar kontakt.


En av flera droger
Mephedronet är bara en av flera tunga droger som åländska missbrukare använder just nu.
Subutex är det narkotikaklassade medel som missbrukas mest, enligt missbrukarbyrån och polisen. Subutex, som är smärtstillande och extremt beroendeframkallande, har en effekt som påminner om heroinets. Men det är lättare att smuggla eftersom knarkhundar inte upptäcker det lika lätt.
Kokain förekommer på Åland men är inte vanligt. Det har gått ner i pris de senaste åren men är fortfarande en relativt dyr drog.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax

FOTNOT: Polisen gjorde inga tillslag på Halloween-festen på Mariepark, och enligt personalen var det en lugn kväll.