DELA

Kyrkoherden och rånförsöket intresserade media i riket

Sommarens misslyckade försök värdetransportrån väckte stor uppmärksamhet i finskspråkig media 2009.
I december var fallet med Mariehamns avsatte kyrkoherde den mest omskrivna nyheten.
Antalet medieträffar för sökordet ”Ahvenanmaa” i finskspråkiga media under 2009 var 4142, 694 fler än året innan, det visar Ålandskontorets översikt.
Juli månad toppade statistiken med 485 träffar, en tredjedel handlade då om värdetransportrånet som kom av sig och det dramatiska flyktförsöket. Händelsen var den mest publicerade enskilda Ålandsnyheten under året.
De ovanligt låga bensinpriserna, som i januari spred sig från de åländska bensinmackarna även till fastlandet, noterades i 73 artiklar.
På sjön hände det en hel del brott och olyckor som berörde Åland och som hamnade på tidningsspalterna. En misstänkt gruppvåldtäkt på Birka Paradise, roderfel på Silja Europa och oljeutsläppet i Skärgårdshavet var de mest kommenterade händelserna.

Vrakfynd
Fyndet av det ryska U-båtsvraket från Vinterkriget och ett annat vrakfynd nära Märket väckte stor uppmärksamhet på fastlandet, 66 notiser berättade om vraken.
I april hittades glasskärvor i matvaror köpta även i åländska butiker, vilket resulterade i 60 medieträffar.
Åland och svenskans ställning i Finland, Lissabonfördraget, den åländska skarvjakten och beachvolleyturneringen nådde också över 30-strecket.
Överlägset mest under året skrevs det igen om IFK Mariehamn. Lagets lyckade säsong resulterade i hela 409 artiklar i den finskspråkiga pressen. Medieintresset för IFK ökade markant från år 2008 då laget figurerade i 286 tidningsartiklar.

Mordhotet
Ålandskontorets översikt visar att det i december 2009 registrerades 226 medieträffar för sökordet Ahvenanmaa.
Borgå domkapitlets beslut att avsätta Mariehamns kyrkoherde Jan-Erik Karlström från sin tjänst väckte mediernas intresse på fastlandet. 25 finskspråkiga tidningar skrev om det ovanliga fallet.
Hotet mot Axxell-skolan orsakade en stor polisoperation på Kimitoön i Egentliga Finland. Flera polispatruller och en helikopter letade efter en åländsk elev som misstänktes för hotet. 14 tidningar rapporterade om händelsen.
Tidningen Kauppalehti publicerade tre större artiklar om Åland i december. Presentationen i november av fyra framgångsrika åländska företag återgavs i tidningens bilaga Menestyjät Extra i början av december.
I en positiv, mer allmän analys om Åland i mitten av månaden konstaterades att ålänningar behärskar konsten att dra åt samma håll när det gäller. Tidningen gratulerar Åland för det goda slutresultatet, men uppmanar samtidigt Åland att inte glömma bort det finska språket. Den tredje långa artikeln handlade om PAF och redogjorde för spelbolagets framtidsplaner på den internationella spelmarknaden.

Svenskans ställning
Iltalehti återkom till den livliga diskussionen som pågick i november om Åland och svenskans ställning i Finland. Ålänningar och fastlänningar borde fundera över hur samlevnaden kunde utvecklas. Åland är en viktig del av landet och ett framgångsrikt Åland förstärker hela Finland, skrev tidningen.
Redaktör Matti Heikura i tidningen Kaleva var av en annan åsikt. Varför skulle vi inte ge Åland självständighet om det är vad ålänningar vill ha, frågade han i sin kolumn och hänvisade även till de talrika inläggen på nätsidorna där Åland anses vara en stödslukande del av Finland som man gott kan klara sig utan.
En solskenshistoria från den åländska djurvärlden fick utrymme i 15 finskspråkiga rikstidningar kring jultiden, katten Linus hittade hem efter att ha varit spårlöst försvunnen i ett och ett halvt år.
Detta rapporterar alltså Ålandskontoret i Helsingfors. (tl)