DELA

Kumlingerestaurang satsar på lokalproducerat kött

Restaurangen Kastören på Kumlinge har beslutat sig för att satsa på lokalproducerat kött i sommar. Det är nötkött från djur på Brändö Jurmo som serveras.
Nötköttet kommer från den skotska rasen Highland Cattle, höglandsboskap, som har en viss likhet med myskoxen. Kastören hade planer på detta redan förra året men det blev inget av den gången. Men i år har man bestämt sig för att pröva och se om det fungerar.
– Köttet är färskare när det inte behöver transporteras långa sträckor plus att det säkert blir miljövänligare också, säger Kastörens ägare Desiree Johansson.
Hur lever djuren på Jurmo?
– Som jag har förstått det är de frigående, men jag har inte varit dit själv så jag vågar inte säga helt säkert, säger hon.
Var slaktas djuren?
– Det är Dalhmans som sköter slakten, säger hon.

Inte bara köttet
Det är inte bara köttet som är lokalproducerat. Restaurangen försöker använda sig av grönsaker, jordgubbar, fisk och örter som är lokalproducerade. Dessutom bakar de sitt bröd själva.
– Allt kan vi inte ha lokalproducerat men vi försöker hållas oss till det i så hög grad vi kan, säger Johansson.
Priserna på maten kan stiga lite men restaurangen hoppas att gästerna kommer att uppskatta satsningen.
– Vi tycker att det är smaken som är det viktigaste, säger hon.

Menyn
Menyn som innehåller en förrätt och två varmrätter av de lokalproducerade köttet kom ut på borden i lördags. Restaurangen har planerat att menyn ska hålla under juli månad men kan inte utlova något.
– Vi hoppas på att kunna ha det så länge men det är helt beroende på hur mycket som går åt. Det går inte alltid att få så mycket man kanske skulle vilja ha när det är lokalproducerat, säger Desiree Johansson.
Av highland cattle-köttet gör restaurangen ytterfilé, rökt rostbiff och rökt korv. De har också annan mat för gäster som inte lockas av just dessa rätter.
Hur har intresset varit runt allt detta?
– Vi har inte riktigt hunnit gå ut med det ännu så det är svårt att säga. Men lokala produkter brukar vara rätt populära, finns det till exempel produkter från Tjudö vingård så beställer folk gärna det.
Vilken är din personliga favorit av rätterna?
– Det är nog korven, fast jag har inte hunnit smaka på rostbiffen ännu.

Joakim Pettersson

joakim.pettersson@nyan.ax