DELA

Kulturen slog politiken i Åsikts-ÅM

Tunneldebatten i finalen gjorde att politikerlaget tappade fokus och måste se sig slagna av kulturlaget i Åsikts-ÅM som hölls i fredags. Mats Stenlund, Annika Sjölund och Jonnie Listherby är Åsikts-mästare.
Att snubbla på mållinjen är aldrig trevligt och det fick laget Samhällsbyggarna(Roger Nordlund, Mats Perämaa och Johan Ehn) erfara när de åländska mästerskapen i argumentering avgjordes i fredags. Trots en övertygande inledning och kanske till och med som förhandsfavoriter i finalen blev ämnet för svårt när de skulle debattera skärgård och tunnlar mot laget Kulturaga(Mats Stenlund, Annika Sjölund och Jonnie Listherby). Ämnet var: Lägg ner skärgårdstrafiken och tunnelprojektet och bjud istället ut skärgården som slutförvar för kärnavfall från Olkiluoto.
I tävlingen var det inte åsikten som var den viktiga utan hur man kan argumentera för den.
Sammanlagt sex lag deltog och tävlingen avgjordes genom utslagsmetoden. Under första halvan av debatten skulle ett lag vara för en idé och det andra mot, under andra halvan skulle man sedan byta åsikt. I de första uppsamlingsheaten räckte talturen på 30 sekunder mer än väl, men ju varmare i kläderna debattörerna blev desto svårare var det att hålla tiden.
Tyvärr kan man inte redogöra så här i en artikel allt roligt som sades, men skulle de åländska politikerna satsa på lite mer humor i debatten skulle man kunna ta inträde till lagtinget och det skulle bli fullsatt.
Läs mer i måndagens Nya Åland

NINA SMEDS
nina.smeds@nyan.ax