DELA

Kryss framför Isabella upprör

Incidenten där en av båtarna i Archipelago Raid kryssade framför Viking Lines Isabella i onsdags har väckt reaktioner. Både sjöbevakningen och Viking Line ser allvarligt på det som hände.
Från Archipelago Raids sida beklagar man det inträffade.
Stefan Jäkälä på sjöbevakningen är inte alls imponerad av tävlingen Archipelago Raid, där en av deltagarna kryssade farligt framför Viking Lines färja Isabella i onsdags.
Jäkälä tycket att tävlingsetappen kunde ha avslutats tidigare istället för att båtarna var tvugna att ta sig in till Västra hamnen.Vidare anser han att deltagarna visade prov på mycket dåligt sjömanskap.
– Det var rent livsfarliga manövrar, säger han angående seglarnas agerande.
– Vi har inte befriat dem från att följa lagar och förordningar, fortsätter Jäkälä.


Rapport till sjöfartsverket
Även på Viking Line ser man allvarligt på det som hände.
– Vi ser såpass allvarligt på saken att vi har informerat Sjöfartsverket i Mariehamn. Så helt lätt ser vi inte på saken, säger Dan Roberts, trafikchef och sjösäkerhetsinspektör på Viking Line.
Vid Sjöfartsverket meddelar sjöfartsinspektör Jan Mansnerus att det handlar om en muntlig rapport och att man inte går vidare i saken utan en skriftlig rapport.
– Incidenter som den här inträffar rätt ofta, säger han.


Beklagar
Enligt Stefan Jäkälä var sjöbevakningen inte informerad om att deltagarna i Archipelago Raid skulle anlända till Västra hamnen vid den aktuella tidpunkten. Den information man hade fått var veckor gammal och stämde inte längre på grund av ändringar i tävlingen.
Jana Lemberg, som uttalar sig för Archipelago Raids räkning, tycker att incidenten är tråkig.
– Vi är alla överens om att det var respektlöst gjort, säger hon angående kryssandet framför färjan.
– Vi sätter säkerheten mycket högt i Archipelago Raid, tillägger hon och beklagar samtidigt att sjöbevakningen inte har informerats ordentligt.
– Det är synd att sjöbevakningen inte har fått den detaljerade informationen, säger Lemberg.

MARTIN PORTIN