DELA

Krögarprofiler avslöjar sina planer

Plåtbrödsrestaurangen Pub Niska på export till riket, ett bageri på Jan Karlsgården – och en ny vingård på norra Åland.
Krögarparet Michael och Jenny Björklund och deras operative chef Thomas Strandvik har fullt upp mitt i lågsäsongen.
ÅSS-paviljongen. Pub Niska. Jan Karlsgårdens Wärdshus. Tjudö vingård. Där det finns spännande matsatsningar att göra, där tycks kocken Micke Björklund och frun Jenny dyka upp förr eller senare.
Ständigt i farten, ständigt redo att satsa.
De ler litet när Nya Åland kallar det ett ”imperium”. Det är ett stort ord. Micke talar om att varva ner, dra sig tillbaks till norra Åland och få mera tid över för familjen. Han har lärt sig dela ut ansvar till sina anställda och måste inte längre ”vara med och pilla överallt”. Och det här blir den sista sommaren de driver ÅSS-restaurangen.
Men utmaningar finns så att det räcker till.
Nu är det klart att Pub Niska-konceptet skall exporteras till riket. Thomas Strandvik, tidigare regionchef för Hesburger i Helsingfors och gammal studiekamrat med Micke, är operativ chef för franchisesatsningen.


Färskt hela veckan?
På Jan Karlsgårdens Wärdshus nedre våning byggs ett bageri som öppnas i vår. Konditor blir Johanna Westling, som tidigare haft ett eget bageri i Jakobstad. Hon bakar på gammaldags vis med traditionella ingredienser.
Efter att de köpt aktiemajoriteten i aktiebolaget Tjudö vingård – i praktiken produktionsutrustningen, rättigheterna och lagret – har de funderat mycket på den anläggningens framtid. Marken och byggnaderna ingick inte i affären.
– Vi är på väg att flytta ut, säger Jenny.
Vart de flyttar, och vad den nya vingården skall heta, är ännu inte bestämt. Klart är i alla fall att Micke och Jenny vill ha en året runt-anläggning som kan erbjuda besökarna upplevelser som inte bara har med drycker att göra.
Tills dess flyttas en del av vingårdens verksamhet till Jan Karlsgården. Dit skall turistgrupper och ålänningar kunna komma på dryckesprovning. Erna Zopf som hållit i provningarna på Tjudö vingård följer med till Jan Karls och Micke assisterar vid behov.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom