DELA

Kritik mot ÅF-budget: ”Ett hopkok av siffror”

Ålands framtids skenbudget för ett självständigt Åland får kritik från olika håll. ”Ett hopkok av siffror” säger förre finansministern Olof Erland tittat på budgeten.

När Nya Åland ringer upp Olof Erland, som för något år sedan också skissat på en liknande budget, är han i färd med att skriva en insändare om Ålands framtids försök till en statsbudget för ett självständigt Åland. Han är inte imponerad av partiets arbete.
– Jag ser det lite som ett hopkok av siffror. Man lägger till en miljon här och en miljon där. Budgeten är nog väldigt tunn i det avseendet.
Siffran 53 miljoner är tycker Olof Erland inte att säger så mycket. Den är helt beroende av vilka kostnader och faktorer man väger in. Vad skulle Åland betala för studieplatser vid finländska högskolor och universitet om landskapet vore självständigt, frågar han retoriskt och konstaterar att Ålands framtid i det här skedet inte ger några svar på den typens frågeställningar
– Den här budgeten är så dåligt underbygd att man kan undra hur någon från det här partiet någonsin skulle kunna sköta om den åländska ekonomin.
Olof Erland tycker också att resonemanget bakom antagandet om att skattetrycket på Åland i förhållande till Finland haltar och påpekar rent allmänt att skatteinstrumentets betydelse ofta överbetonats i debatten.
– Man använder inte skatteinstrumentet för att underlätta verksamheten i enskilda branscher, om det går bra för ekonomin är det generella sänkningar för företag och privatpersoner som kan vara aktuella.


Överspelat
Olof Erland anser också att självständighetsfrågan egentligen är överspelad i och med skriften ”Vitbok för utveckling av Ålands självbestämmanderätt” som Ålands framtid presenterade i maj.
– I den här vitboken sägs det Åland måste komma överens med Finland och Sverige om självständighet. Och de är livrädda för att Åland skulle bli ett skatteparadis.
Och några tillräckligt starka garantier för att så inte skulle ske tror Olof Erland alltså att Åland inte kan ge omvärlden. Från sin tid i nordiska rådet minns han att till och med danskarn var rädda för att Åland som självständig nation skulle kunna dränera omvärlden på kapital.

JENS FINNÄS

jens.finnas@nyan.ax