DELA

Korv-Görans vill till Åland

Jakobstads mest kända gatukök, Korv-Görans, ska etablera sig i Svenskfinland. Åland är inget undantag, nu är man på jakt efter lokaler i Mariehamn.
Timo Kuusisto köpte upp grillen Korv-Görans i Jakobstad för tre år sedan. Nu är han mogen att expandera konceptet till fler delar av Svenskfinland.
– Vi vill finnas där Jakobstadsbor finns. Som i Ekenäs som har armén, Åbo som har studerande och Åland dit många österbottningar flyttar, säger ägaren Timo Kuusisto.
Johan Lindberg är nyanställd som konceptchef vid T&V Kuusisto Ab och den som ska förverkliga projektet att göra gatuköket till en kedja enligt franchise-modell.
– Korv-Görans är ett varumärke som är känt i hela Svenskfinland och nu vill vi hitta passliga ställen där vi kan bygga upp nya grillar, säger Kuusisto.
Beskriv Korv-Görans koncept!
– Det är en grill där nästan alla produkter lagas från grunden. Vi gör egen korv, egna hamburgarbiffar och är kanske mest kända för vår kebab som vi gör utifrån eget recept med nötkött och egna kryddor. Även såserna, som är oljebaserade, är egentillverkade och säljs bara i vår grill i Jakobstad.

Blandning
Det går att köpa kebabsåser och djupfryst kebab under samma namn i vissa butiker, men det är produkter som inte längre har med de nya ägarna av Korv-Görans att göra.
– Vi säljer bara våra produkter i grillen. Vi bjuder på en blandning av när- och snabbmat. I fjol sålde vi 40.000 kilo kebab, säger Timo Kuusisto.
Vad är din egen favorit på menyn?
– Kebab med ris.

Sportbar
Bussplanskiosken i Mariehamn har precis annonserats ut som ledig.

– Va, är det sant? Det måste jag genast säga till Johan. Det här var ett bra samtal!
Timo Kuusisto har nyligen tagit in den internationella sportbarkedjan O’Learys till Finland. I mitten på april öppnar den första restaurangen i Jakobstad.
– Kanske blir det i fler städer, men nu sprider vi Korv-Görans i första hand, säger han.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax