DELA

Kortvarigt lugn på fastighetsmarknaden

Vi kanske funderar lite längre innan vi slår till och köper tomt, lägenhet eller hus. Men tillsvidare fortsätter ålänningarna att köpa fastigheter precis som förr.
– I början av fjolåret var det lite trögare än vanligt, då var det mycket skriverier om den kommande lågkonjunkturen. Men i april tog det fart i gen och året som helhet blev normalt, säger Markus Fellman vid Fastighetskonsult.
Inger Lyyski startade sitt fastighetsföretag våren 2009 och säger sig ha haft fullt upp sedan starten.
– Och det verkar fortsätta, vi har anställt en person till, säger hon.

Lite försiktigare
De sämre ekonomiska tiderna verkar dock ha påverkat de åländska köparna i någon mån.
– Både köpare och banker är lite försiktigare nu. Det tar lite längre tid att komma till affär. Man kanske tänker två gånger nu innan man slår till, säger Markus Fellman, som får medhåll av Inger Lyyski.
– Fastighetsköp är ju en så stor sak att beslutet måste få ta tid, säger hon, och berättar att många köpare även hört sig för om det är värt att vänta på sjunkande priser.
– Flera gånger har jag fått frågan om priset på en fastighet kan väntas gå ner, men nu är nog botten nådd.

Ej lägre pris
Priserna på fastigheter är alltså relativt stabila, åtminstone på objekt inom staden. Enligt fastighetsmäklarna kan dock priserna variera på landsbygden.
– Ju längre från stan desto färre köpare. Det kan ta upp till sex månader innan en försäljning sker på landet, säger Markus Fellman.
Hur skulle en lågkonjunktur märkas när det gäller fastighetsmarknaden på Åland?
– På fritidssidan, för fritidshus är ju någonting extra som man egentligen inte behöver. Men det finns inte några sådana tendenser nu, även om om marknaden lugnat sig något även där, säger Markus Fellman.

Ljus framtid
Både Fellman och Lyyski ser på framtiden med tillförsikt.
– Så länge räntorna är så här låga och arbetslösheten förblir låg så kommer vi inte att få se några drastiska förändringar, säger Markus Fellman.
– Vi ser ödmjukt men hoppfullt på framtiden, annars skulle vi ju inte våga anställa, säger Inger Lyyski.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax