DELA

Konsuln sonderar intresset för ortodox kyrka

Sedan mitten av januari heter Rysslands konsul på Åland Igor Demyanenko.
Han är professor i internationell rätt, har ett brinnande fotbollsintresse och är beredd att arbeta för en rysk-ortodox kyrka på Åland.
Igor Demyanenko tog över posten efter Vasilij Jakovlev. Tillsammans med frun Galina och yngste sonen Anton har han installerat sig i ryska konsulatet på Norra Esplanadgatan. Äldste sonen Roman bor och studerar i St Petersburg.
På en av väggarna i arbetsrummet hänger en översiktbild från St Petersburg. För även om Igor Demyanenko är född i Murmask på Kolahalvöns nordkust så är det i Rysslands näst största stad han betraktar som sin hemstad.

Bott i flera länder
Demyanenko är professor i internationell rätt och har utbildat sig vid den ryska diplomatiska akademien. De senaste åren har familjen bland annat bott i Estland och Lettland. Åren 2000 – 2004 var Igor Demyanenko vicekonsul i Göteborg och det är också där han har lärde sig svenska.
Flera ryssar han har talat med har uttryckt att de saknar en ortodox kyrka på Åland. Nu vill konsuln utreda vilka förutsättningar det finns för att grunda en sådan.
– Jag har nu bjudit in de ryssar som bor här till ett möte den 1 mars för att diskutera frågan.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Kullman