DELA

Kondom lika naturligt som bilbälte

I Vasa ordnar man en föreläsning för att uppmärksamma världsaidsdagen, här delar man ut kondomer och broschyrer på Torggatan. En viss skillnad kan man tycka i prioritering.
– Det är inte en dag som vi firar utan en dag då vi visar vårt stöd, säger Olof Collin.
Sedan 1981 har 16 fall av hiv påträffats på Åland. I Finland rapporteras 200 fall om året. I dag ordnas världsaidsdagen för att uppmärksamma att sjukdomen finns överallt.
Röda korsets Fia Nordberg, hälsovårdssekreterare, och Olof Collin, ungdomsprojektledare, vill göra en skillnad.
– Vi stoppar inte aids på det här viset. Men vi väcker en debatt samtidigt som folk får upp ögonen för sjukdomen, säger Nordberg.
På Åland uppmärksammar man dagen genom att dela ut en kondom med kaffet på caféerna i Mariehamn. Passerar man Sittkoffs på Torggatan under dagen får man en broschyr och en kondom. De som finns på plats ger information och svarar på frågor om aids.
– Kan inte de svara på frågan ser de till att hitta någon som kan svara, säger Collin.
I år är temat hiv-testning och uppmuntran för att låta testa sig.
– Det är inte en dag som vi firar utan en dag då vi visar vårt stöd, säger Collin.

Anonymitet
Siffrorna som säger att endast 16 fall av hiv upptäckts på Åland på 27 år är missvisande. Man kan ha åkt och testat sig till Sverige eller över till fastlandet. Oftast är orsaken till att man inte testar sig på Åland rädslan för att någon ska känna igen en.
– Det räcker med att man kommer in på laboratoriet och det sitter tre bekanta där, så tror man genast att de vet vad man är där för att göra, säger Nordberg.
Frågan är just det hur man blir anonym i ett litet samhälle. I Finland finns några så kallade pluspunkter dit man kan gå och testa sig anonymt. Det vill säga man behöver inte uppge sitt namn eller visa något sjukförsäkringskort. Någon sådan finns inte ännu på Åland men det har framförts önskemål om det.

Testa i tid
– Nu kan man testa sig på sjukhuset i Mariehamn och på hälsocentralen i Godby och det tar tre veckor innan man får provsvaret, säger Nordberg.
Tre veckor kan kännas som en lång tid när man väntar på något så viktigt som svaret på ett hiv-test. Men det finns telefonjourer man kan ringa till. Tyvärr finns det ingen jourstation på Åland så samtalet går till fastlandet.
– De ska kunna svenska men är det så olyckligt att ingen svenskspråkig är på plats just då kan de koppla vidare samtalet till Noaks ark i Stockholm som vi samarbetar med, säger Nordberg.
Ju snabbare man testar sig desto snabbare kan bromsmediciner sättas in. Men ser man till att använda kondom från första början är risken betydligt mindre att få hiv.
– Att använda kondom ska bli lika naturligt som att använda bilbälte, säger Collin.

SOFI NORDMYR

sof.nordmyr@nyan.ax