DELA

Kommundirektör skall utredas

Kommunfullmäktige i Sottunga har gett kommunstyrelsen i uppdrag att utreda om kommundirektör Marja Weimer skall få sitta kvar på sin post.
– Kommunstyrelsen har uppmärksammat oss på att kommundirektören inte har skött sin tjänst så som kommunen har haft anledning att förvänta sig, säger fullmäktiges ordförande Göran Stenroos.
– Jag har kontaktat facket och arbetsskyddsbyrån. Sägs jag upp är det en olaglig uppsägning, kontrar Weimer.
Kommunfullmäktige i Sottunga beslöt enhälligt på ett möte i måndags att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda huruvida förtroendet för kommunens direktör Marja Weimer är förbrukat.
– Styrelsen har uppmärksammat oss på att kommundirektören inte skött förvaltning och administration som man hade kunnat förvänta sig, säger Göran Stenroos, kommunfullmäktiges ordförande.
Stenroos säger att det allvarligaste problemet är att kommunens bokföring och ekonomi har misskötts.
– Bokföring och ekonomi har inte skötts på tre månaders tid. Sedan finns det även andra brister som styrelsen har påtalat, till exempel en hel del felaktiga löneutbetalningar.

Olyckligt och tragiskt
Marja Weimer tillsattes som kommundirektör i april. Tidigare var hon kommunsekreterare och under den tiden drabbades hon av en stroke. I höst har hon varit sjukskriven för hjärtflimmer.
Har Weimers sjukskrivningar påverkat ert beslut?
– Nej. De tre månader när bokföringen och ekonomin haltat har hon varit på jobb. Det är förstås olyckligt och tragiskt att man blir sjuk, men det har inte med just det här att göra.
Stenroos säger att kommunstyrelsen nu skall höra Weimer och utreda om det finns någon möjlighet att omplacera henne.
– Sedan får de komma med en ny framställning så att fullmäktige kan fatta ett beslut om ifall det finns förtroende kvar för henne. Fullmäktiges önskan är förstås att det här skall gå så snabbt som möjligt.

Stor arbetsbörda
Marja Weimer menar att politikerna i Sottunga har velat få bort henne länge.
– Efter att jag fick en stroke 2006 tyckte de att jag var förbrukad, de ville inte ha mig tillbaka. Men det är inte lätt att sparka en kommunsekreterare, så de gjorde om posten till kommundirektör.
Weimer säger att hennes arbetsbörda som kommundirektör har varit mycket större än den hon hade som kommunsekreterare.
– Det är samma arbete, förutom ekonomidelen som kom till. I förväg varnade jag dem att det kunde bli för mycket arbete. Kommunen köpte in socialsekreterartjänsten från Kökar, 15 procent, men ekonomidelen som lades till var 35 procent.

Olaglig uppsägning
Weimer säger att politikerna inte har vänt sig till henne för att diskutera sitt missnöje.
– De har bara väntat på att jag skall göra något fel, och när jag på grund av allt arbete och stress fick hjärtflimmer gav de mig en formell varning utan att ge mig någon lista på vad jag hade gjort för fel.
Weimer erkänner att hon har gjort vissa missar, och att hon låg efter med bokföringen.
– Bokföring är inte svårt, men det tar tid och det är inget man börjar med på kvällen efter en redan lång arbetsdag. Några slarvfel hade jag också gjort, men ingen är perfekt och det är svårt att undvika slarvfel när man är jäktad och stressad. När jag blev sjuk visade det sig att det inte var svårt för politikerna att få tag i någon som kunde hjälpa till med bokföringen, men de brydde sig inte före.
Nu har Weimer kontaktat facket och arbetsskyddsmyndigheten.
– Bollen ligger hos kommunen nu. Jag tänker inte säga upp mig, jag tycker inte att jag har någon anledning att göra det. Och väljer de att avskeda mig är det en olaglig uppsägning.

MALIN LUNDBERG