DELA

Knarkhärva nystas upp i rätten

Flera knarkköpare som sagt en sak i polisförhören ändrade sig i tingsrätten i går.
Men åklagaren hävdar ändå att den åtalade sålt över ett kilo hasch på Åland innan han greps i mars.
Från hösten 2009 till vintern 2010, då mannen greps, skall han enligt åklagaren Heidi Röblom ha ägnat sig åt omfattande och systematisk knarkhandel.
Under den tiden gjorde han ett antal resor till Sverige under falskt namn. Enligt åklagaren kan mannen ha sålt så mycket som 1,7 kilo hasch, och dessutom amfetamin, till användare och langare på Åland. Han har också skaffat knark för eget bruk.
Knarket skall bland annat ha förvarats i en skogsgömma och i ett lagerutrymme i ett bostadshus som mannen hade tillgång till. Polisen har hittat knark i mannens bostäder och säkrat dna-spår på plastpåsar som innehållit amfetamin och annan narkotika.


Erkänner en del
Mannen fördes till tingsrätten från Åbo fängelse.
Han erkänner att han skaffat, använt och sålt mindre mängder knark, men han bestrider att han gjort sig skyldig till grovt narkotikabrott.
I åklagarens bevismaterial ingår ett antal sms-meddelanden och telefonsamtal som avlyssnats, mellan mannen och personer som skall ha varit hans kunder.
Narkotikan nämns aldrig vid dess rätta namn. Personerna använder uttryck som ”en hela”, ”en tvåa”, eller ”smuts”. I en konversation säger den åtalade att en polare som är på väg till Åland ”har det där roliga med sig”.
– Har du cash så får du, annars får du inte, skall han ha sagt till en kvinna som i går vittnade om att hon vid flera tillfällen köpt hasch av honom.
För en utomstående verkar det nog som om det pågår en omfattande handel, sade åklagaren i rätten.


Ändrade sig
Flera av de som hördes berättade om hur de köpt mindre mängder knark av den åtalade. En man som hördes via videolänk från fängelset sade att han köpt hasch av den åtalade vid flera tillfällen. Totalt kan det har rört sig om 250-300 gram.
Men andra ändrade sina berättelser jämfört med vad de sagt i polisförhören. När åklagaren frågade dem om de köpt knark av den åtalade svarade de ”nej”.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom