DELA

Klubben behöver ny bana för att överleva på sikt

Den nya golfbanan behövs för Ålands golfklubbs överlevnad på sikt. Det säger intendent Kjell Hansson.
– Om man inte utvecklar sig så tappar man marknadsandelar och går tillbaka.
Kjell Hansson säger att näringsminister Jan-Erik Mattssons (C) beslut inte var särskilt oväntat. Ministern begärde in en kompletterande plan där de exakta gränserna för området ska anges.
– Lagtinget har sagt att det finns plats för golf på Stornäst men också för andra saker. Det är rimligt att vi visar våra markbehov från början, säger Hansson.
Men han gör ingen hemlighet av att han hade hoppats på ett annat besked:
– Att vi hade fått ett säkert löfte om att vi får bygga en golfbana i området och att vi hade fått en större frihet att planera. Men det här är väl ett annat sätt att komma framåt – även om det är lite krokigare.

Styrelsens beslut
Golfklubben har alltså hittills inte angett vilka 70 hektar av området som man vill arrendera för golfbanan.
– Under vägens gång kan man stöta på problem som gör att man måste byta riktning. Därför vill vi ha ett lite större område till att börja med.
Kjell Hansson säger att det nu är upp till styrelsen att besluta om en områdesarkitekt ska anlitas innan klubben vet om man får arrendera området.
– Det kostar att rita in en bana exakt där vi vill ha den. Det är inte som att bygga ett hus där man vet var gränserna ska gå och väggarna stå.
– Vi får värdera vad det kostar att göra utredningarna och om det är en kostnad vi vill ta, det är inte något jag kan svara på i nuläget.

Viktig på sikt
Klubben är inte i några ekonomiska trångmål, ekonomin är god.
– Men vi behöver gå med vinst för att göra de nödvändiga investeringarna. En golfbana blir aldrig färdig, man måste ha resurser för att förbättra den hela tiden.
Frågan är om Ålands golfklubb behöver den nya golfbanan för sin överlevnad?
– Ja, det har vi sagt – på sikt. Det är väsentligt att man har något nytt att komma med till golfen. Om man inte utvecklar sig så tappar man marknadsandelar och går tillbaka.
I Ålands närregioner byggs bättre och bättre golfbanor, säger Hansson.
– Hänger vi inte med kommer vi att tappa golfturister.

Lång kamp
Golfklubben har kämpat för att få bygga ytterligare en golfbana i elva-tolv år, enligt Hansson. Han har inget svar på hur många utredningar klubben har bakom sig.
– Jag har inte räknat dem men det måste vara väldigt många.
Han har fått distans till den senaste långdansen – den som föll på markfrågan:
– Vi väldigt nerkörda efter att ha kämpat med Godby-Ämnäs. Vi var oerhört nära ett beslut, hade till och med börjat ringa till grävmaskinisterna. Men det var två år sedan – nu har vi ny energi. Vi är fortfarande optimistiska och tror att vi ska komma i hamn någon gång.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax