DELA

Kenta fick hjärtinfarkt

STYRKELYFT. Ålands mest framgångsrika styrkelyftare Kenneth ”Kenta” Sandvik fick en hjärtinfarkt i lördags. Han åkte helikopter till Uppsala för behandling och mår i dag bra. Men karriären som styrkelyftare är osäker.
– Mitt mål är att börja tävla igen, säger han.
Det började för några veckor sedan, på en tävlingsresa i Slovakien, där Kenta Sandvik var med som tränare.
– Jag kände ett tryck över bröstet, från halsen och neråt. Jag trodde det var vädret för det var över 35 grader i skuggan. Eftersom det gick över när jag svalkade ner mig så jag tänkte inte desto mer på saken, säger han.
Men i lördags ville inte den tryckande smärtan över bröstet ge med sig. Kenta Sandvik hade varit utomhus hela dagen, på styrketävlingen hemma hos Ove Lehto.
– Jag var inte med i tävlingen och lyfte inget, men det var soligt och varmt. När jag kände att trycket inte försvann gick jag till akuten, säger Sandvik.


Åkte helikopter
På sjukhuset konstaterades snabbt att han hade haft en liten hjärtinfarkt. Den var dock inte akut, varför helikoptertransport till Uppsala gjordes först på måndag.
– Det var skönt att åka på det sättet, jag var ju inte helt kry.
På Akademiska sjukhuset i Uppsala utfördes en så kallad ballongsprängning för att vidga ett tilltäppt kranskärl runt hjärtat. På det följde en sjukskrivning och order om att ta det försiktigt ett tag samt att gå ner i vikt.
– Det blir ingen styrketräning på ett bra tag. I helgen tänkte jag försöka börja promenera lite och röra på mig, säger Kenta Sandvik, som har hjärt- kärlsjukdom i släkten, på pappas sida.
– Och så måste jag gå ner i vikt. 150 kilo är mycket för min längd. Jag siktar på att gå ner 25 kilo och mitt mål är att börja tävla igen, fast i 125-kilosklassen. Det är en viktig morot för mig, men allt är väldigt osäkert just nu. Jag får se var jag står till våren.


Dags att banta
Kenta Sandvik är inte känd för att hålla igen när det gäller maten. I supertungvikt gäller dessutom sanningen ”ju tyngre, desto starkare”. Men nu blir det alltså ett helt nytt sätt att äta.
– Tidigare har jag ätit det som varit gott. Jag har inte ätit så mycket frukt och grönt. Men nu blir det en hederlig bantning, där jag ska äta mindre portioner, mindre fett och mer frukt och grönsaker, säger han.
Hur känns det att gå ner i vikt och styrka?
– Det känns helt okej. Det roliga med att vara tung är att man kan lyfta mycket, men det har även en massa nackdelar. Man blir otymplig och snabbt trött, det är svårt att hitta kläder och det är trångt på flyget. Det ska bli skönt att väga lite mindre.
– Hälsan är ändå viktigast. Sporten gör jag för att det är roligt och, som sagt, jag vill fortsätta om det bara går. Det blir en ny upplevelse för mig, jag har bara tävlat i supertungvikt tidigare, säger Kenta Sandvik, som gjort det med den äran. De främsta meriterna är femfaldig världsmästare i bänkpress, dubbel europamästare i bänkpress samt europamästare i styrkelyft.

FREDRIK EKMAN