DELA

Kavlugnt på havet – tungt för postroddarna

André Sjöström, rotechef ombord på Nischens Maria, skönmålade inte läget efter målgången i postrodden i lördags.
– Jag är helt totalt slut. Det var tungt, jättetungt. Stiltje hela vägen över havet och luften stod stilla.
Med sig i båten hade han tre nybörjare på postrodd.
Många åskådare hade samlats på klipporna vid postbryggan i Eckerö Storby i lördags och väntade på att de första båtarna skulle siktas ute på havet. Postrotegeneralen Bernt Bergman trodde i förhandsspekulationerna att de första skulle dyka upp vid 14-tiden men väntan blev längre än så.
– Båtlagen har haft det motigt där ute på havet med mest stiltje och vädret har gynnat de roddarstarka lagen, meddelade han åskådarna vid 14.30-tiden och då trodde han att det skulle dröja ännu en och en halv timme innan de första båtarna nådde hamnen i Eckerö.


Skön väntan
De som väntade på bergen led dock ingen nöd. Solen sken och många hade matsäck med sig. Renate Pettersson och Birgitta Thulin från Stockholm njöt i fulla drag.
– Det är helt underbart att sitta här och titta ut över havet och det är roligt att traditionen kring postrodden hålls vid liv. Vi är här över dagen och har ett par timmar på oss i Eckerö. Då ville vi passa på och se postrodden, vi har läst lite om den, berättade damerna.
En bit i från sitter fyra personer och mumsar på sin matsäck. Rosita och Bernd Schrader kommer från Hamburg medan Renate Falldorf och Roland Petter kommer från Bremen. De har lärt känna varandra på Hummelviks camping i Eckerö och paret Falldorf-Petter visar sig vara riktiga Ålandsvänner. De är här för femte gången och tycker om att uppleva gamla traditioner.
– Det är skönt och fint här och musiken är trevlig, inte för högljudd som den varit tidigare år, säger Renate Falldorf.
För dragspelsmusiken, som ljöd över nejden, stod Ålands Accordion Club.


Två vindpustar
37 båtar startade i årets postrodd, nummer 34 i ordningen. Totalsegrare i årets rodd – då får man poäng för tiden över havet och för den tidsenliga utrustningen både vad gäller besättningens kläder och själva båten – blev den svenska båten Kappas med Jan Eriksson som rotechef. Allra snabbast rodde laget ombord på den svenska båten Bullerskärs Malin. Lagets tid över havet blev 4 timmar och 57 minuter.
I den åländska båten Nischens Maria rodde André Sjöström, Jonas Roberts, Axel Hansson och Kjell Jonasson. André var rotechef ombord på båten som han byggt själv under överinseende av Hans Villiers på Föglö. André rodde för femte gången och frågan är om inte årets rodd blev den hittills tyngsta.
– Vi fick två vindpustar under hela överfarten, i övrigt var det stiltje, och det gick inte alls att segla. Från Signilskär till målet var det tungt, riktigt tungt, säger han.
Tiden över havet blev 6 timmar och nästan 13 minuter för gänget ombord på Nischens Maria och det är en tid som André Sjöström är nöjd med med tanke på omständigheterna.
– Vi tog det lugnt i början och gick ut från Grisslehamn som tredje båt från slutet. Men vi jobbade upp oss och kom i mål som nittonde snabbaste båt.


Inte avskräckt
De övriga tre i roten var nybörjare på postrodd och med för första gången.
– Vi har inte haft så mycket tid och möjlighet att träna rodd tillsammans och har varit ute tre gånger i båt. Det är nog i minsta laget, konstaterar André Sjöström.
Han har vuxit upp med postrodden och det känns självklart att vara med.
– Det är roligt och trevligt även om det kan vara tungt. Det är bra mental avkoppling och roligt att träffa alla andra deltagare och se vad de gjort med sina båtar och sin utrustning, säger han.
En av nybörjarna i Sjöströms roté, Jonas Roberts, var inte helt avskräckt efter målgången.
– Det är skönt att ha det gjort men det var roligt att vara med. Jag är inte speciellt van vid att ro och det känns lite småömt här och där. Det blir kanske värre i morgon.
– Om jag skall vara med igen nästa år? Tja, kanske det.


HELENA FORSGÅRD