DELA

Katt tog lastbil till Estland

En katt som gjort sig hemmastadd i Emmaushuset på Köpmansgatan var litet för nyfiken när personalen lastade kläder och annat i början av augusti.
Katten blev instängd i lastutrymmet och hamnade på Ösel i Estland.

Först tog en keramiker på Judys Kuitunens butik katten till Emmausgården på besök – och den trivdes så bra att den stannade där. Uppe i keramikbutiken hade den en egen korg, och på dagarna följde den med arbetet i Emmaus lokaler på nedre våningen.
Katten var vänligt sinnad, den strök sig mot folk och tog gärna en vilopaus om den hittade något mjukt att sova på. Och sådant finns det mycket av på Emmaus.
Den 4 augusti lastade man skor, leksaker, husgeråd och kläder som skulle till en prästgård i Kaaarma, nordost om Kuressaar på Ösel.
– De är våra samarbetspartners och vi har haft kontakt med dem i många år, säger Emmaus arbetsledare Britt-Marie Lundberg.

Smet in i lastutrymmet

Den här dagen stod en lastbil parkerad mot lastkajen på gården. Och katten, som varit van med att gå in och ut som den vill på Emmaus, måste ha gått in i lastbilens container. Ingen märkte att den inte kom ut.
Och när lastbilen kom fram till Kaarma blev mottagarna minst sagt förvånade när en katt med litet tigerliknande päls fanns med i lasten, rapporterar den estniska sajten Saarlane.
Men ”långtradarkatten” blev väl omhändertagen i sitt nya hemland.
– Vi måste väl tala svenska nu, annars förstår den oss inte, säger Agnes Siim som var med och tog emot försändelsen.
Och katten har gjort sig hemmastadd i Kaarma. Personalen på Emmaus i Mariehamn har skickat ett vykort och hoppas att den får ett lyckligt liv där.

Fotnot: Bilden är tagen vid en tidigare lastning på Emmausgården.