DELA

Katainen ser över klumpsumman

Finlands finansminister Jyrki Katainen gjorde i dag sitt andra Ålandsbesök för i år. Ett självklart samtalsämne blev storleken på klumpsumman samt den tonnageskattereform som är på gång.
Föremål för diskussionerna vid Jyrki Katainens (Saml) besök var bland annat att Finland står mitt i recessionen. Med sjunkande inkomster till landet sjunker också den klumpsumma som kommer Åland till handa. 0,45 procent av landets inkomster går till Åland, men procenttalet har ifrågasatts och från åländskt håll vill man se en höjning.
– Det är ganska svårt att höja klumpsumman på grund av ekonomikrisen. Men vi ska diskutera varifrån summan kommer, om den är bra eller inte och om man kan förändra systemet, säger Katainen.
– Vi har enats om att Ålands landskapsregerings finansavdelning skickar ett underlag till en diskussion inom en snar framtid. Det kan vara svårt att höja summan, men vi vill veta var siffran kommer från, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).
Vid sitt besök meddelade Katainen också att regeringen inom kort lämnar in sitt förslag på ny tonnageskatt till riksdagen. Han vill inte gå in på detaljer om dess innehåll mer än att reformen ska förbättra konkurrenssituationen för de åländska fraktrederierna. Passagerarfartygen lär dock inte gynnas.
– EU-reglerna kring tax free-handeln begränsade oss, men i övrigt är det ett bra förslag för de åländska rederierna, säger Jyrki Katainen.
Läs mer i Nya Åland i morgon.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax