DELA

Kärleken gör kaffet

Det märks att han brinner för sitt kaffe. Med den passion han har i rösten när han pratar om Danesi Caffe får jag känslan av att han skulle kunna sitta och prata om det i evigheter.
Åland har haft celebert besök av italienaren Marco Spasciani, exportmanager för Danesi Caffe.
Basecamp Café vid Mariebad satsar nu på något nytt, nämligen det italienska märket Danesi Caffe. Per Sidbäck, en av dem som driver kafét, berättar att de länge sökt efter någon ny nisch att specialisera sig inom.
– Vi ville göra något nytt, testa på något annat helt enkelt, säger Sidbäck.
Under besöket guidade Sidbäck och hans partner Spasciani på Åland. Bland annat har de varit till Havsvidden som Spasciani var mäkta imponerad av.
– Jag berörs väldigt mycket av den respekt ni har för naturen här på Åland. Ni låter naturen leva sitt liv och ni lämnar den väldigt långt orörd, säger han.

Kvalitet
Spasciani berättar vidare att han hellre säljer sitt kaffe på Åland än i New York.
– I New York finns det för många kedjor, folket bryr sig inte om kvaliteten på kaffet. Men här där kaffet är en del av kulturen bryr man sig mera om smaken. Hjärnan reagerar genast om den får smaka på dåligt kaffe, säger han.
Han säger att Danesi Caffe inte är ute efter den största möjliga ekonomiska vinsten. De vill ge kaffedrickaren den största möjliga smakupplevelsen.
Han berättar att de aldrig tvingar på någon sitt kaffe, reklam är inget för dem.
– Kaffet är en privat sak, personen ska få njuta av det i fred. Därför vill vi inte tvinga på någon en massa reklam och samtidigt undviker vi att vårt märke exploateras.
Spasciani tror inte heller på rejäl handel eftersom det är omöjligt att med all säkerhet veta att odlaren till exempel inte använt barn som arbetskraft.
– Vi har goda förhållanden till våra leverantörer av kaffe. I fyra generationer har vi arbetat med samma familjer.

Maskinen åkte ut
En av de första sakerna som Spasciani gjorde när han kom till Basecamp café var att slänga ut kaffeautomaten. Kaffet ska göras med kärlek.
– Att ha en kaffeautomat i ett kafé är precis det samma som att ha en restaurang med halvfärdig mat som man bara slänger in i ugnen.
Därför ser alltid företaget till att lära upp de som ska sälja kaffet så att det görs rätt. Med ömhet i rösten pratar han om att värma upp mjölken till rätt temperatur och sen tillsätta kaffet.
Hans sista tips blir att använda termos och inte värmeplattor. Kaffet hålls mycket fräschare och behåller sin goda smak i termosen.
Fram tills jul kan man smaka på de olika kaffesorterna vid Basecamp Café. Efter nyår när man fått godkänt från distributören i Finland kommer kaffet att säljas och även olika evenemang ska hållas.

SOFI NORDMYR

sofi.nordmyr@nyan.ax